Stilstaan

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Voor de meeste ondernemers is de kerstvakantie een moment om even lekker vrij te nemen. Om te relaxen en leuke dingen te doen. En natuurlijk om Kerst en Oud & Nieuw te vieren.

Het is ook typisch zo’n moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. En om plannen te maken voor het nieuwe. Mocht je dat ook willen gaan doen, dan kan ik je Year compass aanraden.

Gek genoeg doen wij ondernemers dat veel te weinig. Stilstaan en terugkijken. Of de tijd nemen om te checken of je nog op koers bent.

Werken in ons bedrijf. Dat is waar we goed in zijn. Maar werken aan ons bedrijf…

Toch kan ik je aanraden dat niet alleen in deze periode van het jaar te doen, maar daar een vast onderdeel van je werk van te maken.

Wat mij daarbij heel erg heeft geholpen is om dat op een vast moment in de week te doen. Iedere maandagmorgen om 11.00 uur sta ik even stil. Ik kijk terug op dat wat ik in de afgelopen week heb gedaan en bereikt. En ik kijk vooruit op dat wat ik komende week ga doen.

Dat doe ik niet alleen, maar samen met een andere ondernemer. Iedere maandagmorgen Skypen wij een uur. We kijken terug en bespreken waar we trots op zijn. En waar we tegenaan lopen. We sparren. We denken met elkaar mee. En we kijken vooruit.

We doen dit al jaren. En ik zou nooit meer zonder willen. Zonder deze wekelijkse Skypesesies zou ik met mijn bedrijf niet staan waar ik nu sta. Dat weet ik zeker.

Het is als ondernemer belangrijk om regelmatig even stil te staan. Dat weet je vaak wel, maar in je eentje doe je het gewoon niet. Of je doet het veel te weinig. Dan gaat het werk toch weer voor. Heb je een afspraak met een ander, dan doe je het wel.

Daarnaast is het gewoon heerlijk om wekelijks even te kunnen sparren met iemand die jou en je bedrijf goed kent. Die met je meedenkt- en kijkt. Want ondernemen is toch vaak eenzaam.

Natuurlijk, ik werk samen met Florien. En wat dat betreft bof ik natuurlijk al enorm. Ik doe het niet alleen. Maar wij zijn het vaak roerend met elkaar eens. En dan is het fijn als er ook nog iemand anders met ons meedenkt. En kritische vragen stelt. Want wij hebben natuurlijk ook zo onze blinde vlekken. 🙂

Ik kan het je dus echt aanraden om iemand te zoeken met wie je dit kunt doen.

Zoek wel iemand die in dezelfde fase met z’n bedrijf zit als jij. Dus ben je starter, zoek dan iemand die ook nog niet zo lang onderneemt. Werk je al jaren als freelancer en wil je meer eigen opdrachtgevers, zoek dan iemand die die stap ook wil gaan zetten. Doe je al heel veel aan marketing, zoek dan iemand die dat ook al doet.

Op die manier is jullie relatie het meest gelijkwaardig, begrijp je elkaar goed en kun je echt goed met elkaar meedenken.

Ga daarnaast het commitment ook echt aan. Spreek een vast moment in de week/maand af en hou je daar ook aan! Vooral dat laatste is voor veel ondernemers lastig. Want komt er een betaalde klus langs, dan gaat die toch vaak voor.

Wil je dat dit werkt, dan is het belangrijk dat de afspraak met de ander (en dus met jezelf) heilig is.

Je snapt: dit is wat ik je voor het nieuwe jaar wens. Dat je regelmatig even stilstaat om te checken of je nog op koers bent. Zodat je op tijd kunt bijsturen. En dat je regelmatig terugkijkt om te zien wat je al hebt bereikt. En daar trots op bent!

Wil je dat inderdaad gaan doen? Zie het dan niet als een goed voornemen, maar als iets wat je jezelf en je bedrijf gunt.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 

Foto met dank aan: Mads Schmidt Rasmussen via Unsplash

 

Plaats een reactie