Straks val ik door de mand!

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Je herkent hem misschien ook wel. De gedachte “Straks val ik door de mand en komen ze erachter dat ik maar wat doe!”.

Terwijl iedereen om je heen zegt dat je zo goed bent in datgene wat je doet, heb je zelf het gevoel dat je maar wat doet. Dus ben je stiekem bang dat er een moment komt dat anderen daar ook achter komen.

Dit fenomeen wordt ook wel het imposter- of oplichterssyndroom genoemd.

Het is echter de vraag of je inderdaad een oplichter bent. Ik denk van niet. Sterker nog, ik denk dat je op zulke momenten juist doet waar je ‘moeiteloos briljant’ in bent.

Het lastige aan je moeiteloos briljant is dat je zelf niet ziet dat je er zo briljant goed in bent. Ook al zeggen anderen dat tegen je, je kunt het bijna niet geloven.

Dit komt doordat het je zo moeiteloos afgaat. Daardoor denk je dat het helemaal niet bijzonder is. Het is voor jou namelijk zo makkelijk en vanzelfsprekend dat je er geen moeite voor hoeft te doen. Het gaat bijna als vanzelf. Dus denk je dat iedereen het kan.

Daarnaast kun je niet precies benoemen wat je dan doet. Je doet het ‘gewoon’. Je kunt er dus ook geen woorden aan geven. Waardoor het voor jou voelt alsof je maar wat doet. En dat is precies de reden dat je bang bent om door de mand te vallen.

Doordat je denkt dat iedereen het kan, zie je ook niet dat er juist enorm veel waarde zit in datgene wat je doet. Want doe je waar je moeiteloos briljant in bent, dan ben jij op je best. En dan lever je dus de meeste waarde.

Daarom geloof ik ook dat je als ondernemer je geld zou moeten verdienen met datgene waar jij moeiteloos briljant in bent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Want omdat het zo moeiteloos voor je is, zie je niet dat je er je geld mee kunt verdienen. Of durf je het niet. Of vraag je er te weinig geld voor. Of doe je het zelfs gratis. Want je kunt toch niet je geld verdienen met iets wat in jouw ogen helemaal niet bijzonder is?

Daarom is de eerste stap bij het maken van een Paraplu het scherp krijgen van jouw moeiteloos briljant. Zodat je niet alleen in je bedrijf doet waar je goed in bent, maar er ook woorden aan kunt geven.

Wees dus niet bang dat je door de mand valt als anderen zeggen dat je iets heel goed kunt. Want het is niet omdat je maar wat doet, maar juist omdat je er zo goed in bent, waardoor het voor jou zo moeiteloos voelt.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 

Foto met dank aan: Daria Shevtsova via Pexels

 

Plaats een reactie