Waarom het niet gek is dat er zo weinig uit je handen komt

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

“Heb ik eindelijk tijd, komt er niks uit mijn handen!” Dat is wat ik van veel ondernemers hoor. Van ondernemers wiens agenda nu (vrijwel) leeg is en die geen kleine kinderen hebben.

Misschien dat jij het ook herkent. Dat je nu eindelijk tijd hebt om al die dingen te doen die al zo lang zijn blijven liggen. Bijvoorbeeld het (her)schrijven van je websiteteksten. Het updaten van je LinkedIn profiel. Of het ontwikkelen van die nieuwe dienst.

Toch komt er vrij weinig uit je handen.

Mocht je dit herkennen, dan herken je waarschijnlijk ook dat de huidige situatie behoorlijk van invloed is op hoe je je voelt. En dat dit per dag wisselt. Er zijn dagen dat je je down voelt en nergens zin in hebt. Maar er zijn ook dagen dat je je goed voelt en echt wel zin hebt om te werken aan je bedrijf. Maar ook op die dagen doe je uiteindelijk niet zo veel. Hoe komt dat toch?

Dat komt doordat er geen urgentie is.

Als je bent zoals de meeste ondernemers, dan werd je werkweek – toen alles nog ‘normaal’ was – vooral bepaald door urgente taken. Het voorbereiden van een training. Een offerte die de deur uit moest. Het beantwoorden van je e-mail. Het geven van je coaching. Een telefoongesprek met een (potentiële) klant. Etc. etc.

Omdat dit soort taken altijd op korte termijn af moesten zijn, had je er geen moeite mee om in beweging te komen.

Maar nu is je agenda (vrijwel) leeg. En zijn er weinig tot geen taken meer die op korte termijn af moeten zijn. Dus heb je nu ineens tijd voor die niet urgente, maar wel belangrijke taken die al die tijd zijn blijven liggen. En dus krijg je nu – zonder dat je je dat waarschijnlijk realiseert – last van wat de ‘Wet van Parkinson’ wordt genoemd.

De Wet van Parkinson zegt dat de duur van een taak afhangt van de tijd die je ervoor hebt. Dus heb je weinig tijd, dan is een taak snel af. Heb je veel tijd, dan duurt diezelfde taak veel langer.

Logisch dus dat het nu zo lastig is om in beweging te komen.

Want voor de taken die er nu liggen heb je geen deadline. Ze hoeven niet voor een bepaalde datum af te zijn. Je hebt er dus alle tijd voor. Logisch dus dat je nu minder doet dan je eigenlijk zou willen.

Misschien heb je bedacht dat je het af wilt hebben als alles weer ‘normaal’ is. Maar ja, wanneer zal dat zijn? Bovendien: hoe ziet de wereld er dan uit? Dat weten we niet. Maar wat je waarschijnlijk wel al ervaren hebt, is dat je nog meer verlamt als je daar te veel over nadenkt.

Daarom vraagt deze periode om korte termijn doelen. Doelen van 24 uur. Want de wereld kan er over een paar dagen zomaar anders uitzien.

Bedenk daarom iedere ochtend opnieuw: Hoe voel ik me vandaag? Waar heb ik behoefte aan? Waar heb ik zin in? Wat vind ik belangrijk om te doen? En wat is het dat ik vandaag af wil hebben?

Dan gebruik je de Wet van Parkinson in je voordeel en geef je jezelf iedere dag wat je op dat moment nodig hebt.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 

Foto met dank aan: Ben White via Unsplash

 

Plaats een reactie