We zijn aan het wegkwijnen

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Nu ik op de afgelopen periode terugkijk, liep ik er al een tijdje mee rond. Een gevoel van ‘mwah’.

Ik had het eerst niet door. Ik ben namelijk niet depressief. Of uitgeput. Ik heb gewoon energie. En ik werk ook nog steeds met veel plezier met mijn klanten. Maar de opgewektheid die ik normaal altijd wel voel, is er minder vaak. En dat ken ik niet van mezelf.

Ik dacht eerst dat het kwam doordat ik een paar plekjes bij mijn oog heb laten weghalen. De plekjes waren onschuldig, maar ik had meer last van het herstel dan ik van tevoren had gedacht. Dus logisch dat ik me wat minder opgewekt voelde. Dacht ik.

Maar het mwah-gevoel bleef. Ook toen de plekjes hersteld waren. “Dan zijn het vast weer die stomme hormonen”, was vervolgens mijn conclusie, en ik stond er verder niet meer bij stil. Totdat ik vorige maand een artikel in de New York Times las.

We zijn aan het wegkwijnen

In het artikel stond dat ik niet de enige ben die zich op dit moment zo voelt. Het is een gevolg van de situatie waar we nu al meer dan een jaar inzitten. En er blijkt een naam voor het gevoel te zijn: ‘languishing’. Oftewel: wegkwijnen.

Volgens het artikel is dit misschien wel de meest voorkomende emotie van 2021.

Misschien heb je dit mwah-gevoel ook. En ben je ook aan het wegkwijnen. Want sinds ik van het bestaan weet, zie ik het ook bij sommige vrienden en klanten.

Er zijn er die aangeven dat ze steeds passiever worden of regelmatig hangerig zijn. En dat ze minder zin in de dingen hebben. Anderen zeggen dat ze moeite hebben om zich te concentreren. Of dat ze merken dat ze steeds minder vaak met anderen afspreken.

Ik vermoed zelf dat extraverten hier wel eens meer last van kunnen hebben dan introverten. Het gevoel doet mij namelijk erg denken aan de zomerperiodes toen ik nog als freelancer werkte. Dan voelde ik me aan het eind van de rustige zomerperiode altijd ‘down’. Simpelweg omdat ik dan te weinig prikkels kreeg. Ik schreef daar al eens een artikel over.

Herken je het gevoel van wegkwijnen, dan is het belangrijk dit je het niet wegwuift. Ook al lijkt er nu misschien niks ernstigs aan de hand. Want het schijnt dat als je te lang wegkwijnt, er een depressie op de loer ligt. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe zorg je dat je je weer beter voelt?

Ook daar geeft het artikel in de New York Times antwoord op: flow. Het is belangrijk om flow-momenten te gaan creëren. Momenten waarin je helemaal opgaat in een activiteit.

Toen ik dat las, snapte ik ook meteen waarom ik me vorig jaar gewoon goed voelde. Want toen had ik een project waar ik het hele jaar volledig in opging: het maken van de lessen van mijn e-learning het Onderscheidend Ondernemen College. Dat heeft voor heel veel flow-momenten gezorgd.

Het is dus duidelijk tijd voor weer zo’n project. Iets waar ik m’n tanden in kan zetten en me volledig in kan onderdompelen. En ik heb ook al bedacht wat dat kan zijn: het schrijven van een boek. Over marketing (hoe kan het ook anders ;-)).

Het is niet voor niets dat ik dit met je deel. Want nu ik wereldkundig heb gemaakt dat ik een boek ga schrijven, moet ik er wel mee aan de slag. Een mooie stok achter de deur.

Doe je met me mee?

Misschien heb je zin om met me mee te doen. Met dat waar jij je tanden in wilt zetten. Met jouw project. Of dat nou groot is of klein. Of je nou het mwah-gevoel hebt of niet.

Om flow te kunnen ervaren is het namelijk belangrijk dat je langere tijd achter elkaar gefocust werkt. Zonder dat je gestoord wordt. Dat betekent dus dat je er tijd voor moet vrijmaken.

Daarnaast is het belangrijk dat je vooruitgang boekt. Het blijkt namelijk dat vooruitgang boeken met iets wat er voor jou toe doet zorgt voor motivatie en een gevoel van geluk (zie ook het artikel ‘The power of small wins‘).

Daarom heb ik iets bedacht. Een experiment.

Ik wil iedere werkweek starten met werken aan mijn boek. Ik ga er tijd voor reserveren, zodat ik er ook daadwerkelijk mee aan de slag ga, er gefocust aan kan werken en flow kan ervaren. Zodat ik de week goed start en iedere week weer een stapje verder kom.

Ik ga dat de komende weken op maandagmorgen van 7.30 – 9.30 uur doen. En als je wilt kun je meedoen. Zodat ook jij de werkweek start met een flow-moment.

Ik zal iedere maandagmorgen om 7.20 uur inloggen in Zoom. Als je ook inlogt kunnen we de werkweek samen starten. Om klokslag 7.30 uur zetten we onze webcams uit en gaan we aan de slag. Ieder voor zich samen aan het werk.

Om 9.30 uur zetten we onze webcams weer aan en sluiten we samen de sessie af.

Ik wil dit in mei en juni gaan doen. Gewoon om eens te kijken of dit werkt. En wie weet verleng ik het daarna.

Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan via deze pagina. Dan ontvang je van mij de inlogcodes. Uiteraard zijn hier geen kosten aan verbonden.

Dus wie weet zie ik je binnenkort op maandagmorgen. Starten we samen de week, zodat we wat minder wegkwijnen.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 
 

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 
Foto: met dank aan Mel Elías via Unsplash.

 

Plaats een reactie