Relax

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Heb jij dat ook? Dat je eigenlijk nooit klaar bent met je werk? Dat er altijd nog wel wat te doen is?

Ik heb nog zoveel ideeën die ik wil uitwerken. Aanpassingen die ik op mijn website wil doen. Artikelen die ik nog wil schrijven. Video’s die ik wil maken. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Er wordt niet voor niets gezegd dat tijd kostbaar is. Toch vraag ik me af of er voor ondernemers niet iets nog kostbaarder is: energie.

Luister naar je lijf

Je kent dat vast wel. Er zijn van die dagen dat je gaat als een trein. Dat je ongelooflijk veel energie hebt en alles moeiteloos lijkt te gaan. En er zijn van die dagen dat het niet wil. Dat er weinig uit je handen komt. En dat je eindeloos lang over bepaalde taken doet.

Op de dagen dat het niet wil, kun je natuurlijk datgene gaan doen wat je je hebt voorgenomen. Dus toch die offerte maken, je inbox legen of bijvoorbeeld die nieuwsbrief schrijven. Maar is dat wel zo slim?

Ik heb gemerkt dat als ik dat tóch doe, dus op wilskracht ga werken, het me niet alleen heel veel energie kost, maar dat ik er ook nog eens heel veel tijd mee kwijt ben. Terwijl ik er op goede dagen zo mee klaar ben.

Dus tegenwoordig doe ik dat niet meer. Als het niet gaat, dan gaat het niet. Het is dan blijkbaar niet de bedoeling. Ik ga dan datgene doen waar ik wel zin in en energie voor heb, neem een powernap of neem de rest van de dag vrij.

Er is dan blijkbaar iets anders nodig. En als ik daar volledig aan toegeef en erop vertrouw dat dat de juiste beslissing is, dan voel ik me een dag later meteen weer stukken beter. En heb ik die taken die zijn blijven liggen ineens in no time af.

Doe het op jouw manier

Het is als ondernemer niet alleen belangrijk om te luisteren naar de signalen van je lijf, maar ook dat je de dingen doet op een manier die past bij jou. Want doe je dat niet, dan kost je dat heel veel energie.

Zo weet ik dat het voor mij belangrijk is dat ik in een week én met klanten werk én kan creëren. Zie ik te veel klanten, dan raak ik overprikkeld. En van te weinig klanten raak ik juist onderprikkeld. Kan ik in een week niet creëren, dan word ik chagrijnig. Maar in een week zonder klanten, komt er weer geen enkele creatie uit mijn handen.

Ik weet het, ik ben ingewikkeld ;-). Maar sinds ik dat weet en mijn werkweek zo indeel dat ik het beste functioneer, ben ik niet alleen een stuk gelukkiger, maar heb ik ook meer energie.

Ook doe ik heel veel dingen niet die je eigenlijk ‘moet’ doen. Zo heb ik geen contentkalender. Doe ik niet aan grote lanceringen. Stuur ik mijn nieuwsbrief onregelmatig. En plan ik mijn social media posts nooit in. Past niet bij mij. En zou ik het wel doen, dan moet dat op wilskracht en dat wil ik niet. Dat kost me veel te veel energie.

Zorg voor voldoende gaaf

Het is belangrijk om als ondernemer datgene te doen wat je ook leuk vindt. Zorg dus voor voldoende gaaf in je bedrijf.

Ik hoef je waarschijnlijk niet eens te vertellen dat opdrachten aannemen die je eigenlijk niet graag doet, werken met klanten die je eigenlijk niet leuk vindt of werk doen dat niet bij je past, je bakken met energie kost.Terwijl je juist energie krijgt van opdrachten, mensen en werkzaamheden die je leuk vindt.

Zorg dus dat je met je bedrijf doet wat je écht leuk vindt om te doen voor de mensen die je écht leuk vindt.

Dit geldt overigens ook voor je marketing. Doe daarin ook alleen dat wat je leuk vindt. Vind je schrijven vreselijk? Niet doen! Wil je niet op video? Waarom zou je dan video’s maken? Doe dat wat je wél leuk vindt (het kennen van je ondernemersprofiel helpt je hier overigens enorm bij).

Zo maak ik tegenwoordig regelmatig een Reel op Instagram. Omdat ik het gewoon super leuk vind om gekke filmpjes te maken. Bijvoorbeeld deze Reel of deze of deze (vergeet niet het geluid aan te zetten als je ze bekijkt ;-)).

Rust lekker uit

En tot slot: rust ook uit. Het ondernemerschap kan pittig zijn. Veel ondernemers zijn aan het begin van de zomer moe. Dus ben je dat ook, dan ben je zeker niet de enige.

Gebruik de zomer dus ook om lekker uit te rusten. Gun het jezelf om even lekker niks te doen. Zodat je na de zomer weer vol energie en met plezier aan de slag kunt. En je je bedrijf, aanbod en marketing zo kan inrichten dat je er energie van krijgt.

En wil je daar hulp bij, weet dan dat ik je graag help. Vanaf half augustus. Want ik neem ook lekker even vrij.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 

Foto: met dank aan S Migaj via Unsplash

 

Plaats een reactie