Wat jij en Max Verstappen met elkaar gemeen hebben

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Soms zijn er van die dingen waarvan je zeker weet: die ga ik dus nooit doen. En dan doe je ze ineens toch…

Zo had ik ooit een zwager die idolaat was van Formule 1. Kwam je op zondagmiddag op bezoek en was er een Grand Prix bezig, dan stond de TV aan. En die bleef aan. Iets waar ik eerlijk gezegd niet heel blij van word als ik bij iemand op bezoek ben.

Maar inmiddels begin ik die zwager steeds beter te begrijpen…

Sinds Florien op Netflix de documentaireserie ‘Drive to survive’ heeft gezien, staat ook bij ons op zondagmiddag vaak Formule 1 aan. En ik betrap mezelf erop dat ik steeds vaker even meekijk.

Terwijl ik dat onlangs deed, realiseerde ik me dat Formule 1 en het vak van trainer en coach meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie misschien zou denken.

De overeenkomsten

Bij Formule 1 kan de coureur niet zonder auto. En de auto niet zonder coureur. Je hebt ze tegelijkertijd nodig om een race te kunnen rijden. Super logisch, maar ik had daar eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan (logisch als je niets met Formule 1 hebt ;-)).

Dit geldt ook voor het vak van trainer, coach of therapeut. Niet alleen jij moet aanwezig zijn als jij je werk uitvoert, ook je klant moet op datzelfde moment aanwezig zijn. En daarin zit een groot verschil met andere diensten.

Daarnaast is in de Formule 1 ook het succes van beide afhankelijk. Dus zowel van de coureur als van de auto. De beste coureur ter wereld zal in een slechte auto niet winnen. En de beste auto zal niet winnen als die door een slechte coureur wordt bestuurd. Ze moeten dus beide goed zijn.

En ook dat geldt voor ons vak.

Het is niet alleen jouw inzet die het succes van jouw training of coachingsessie bepaalt, maar het is ook de inzet van jouw deelnemers of coachees die dat doet. En ook daarin zit een verschil met andere diensten.

Dit is goed om je te realiseren als je ondernemer bent. Want dit is van invloed op datgene waar in jouw marketing de focus moet liggen. Dat zal ik hieronder toelichten.

Je verkoopt een dienst

Als ondernemer kun je producten of diensten verkopen. Dat jij een ondernemer bent die diensten verkoopt hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar dat je een dienst verkoopt waarbij het essentieel is dat je de juiste klant aantrekt, is waarschijnlijk niet iets waar je je bewust van bent.

Dit heeft te maken met het type dienst dat je verkoopt.

Er zijn grofweg drie verschillende soorten diensten die je als ondernemer kunt verkopen:

  1. diensten waarin je anderen iets leert (inzien);
  2. diensten waarin je werk voor een ander uitvoert;
  3. diensten waarin je koppelt.

1. Ik leer het je (inzien)

Dit is het type dienst dat jij verkoopt. Je verkoopt een dienst waarin je je klanten iets leert (inzien). Geef je trainingen of workshops, dan leer je je klanten nieuwe vaardigheden. Werk je als coach of therapeut, dan geef je je klanten nieuwe inzichten. Inzichten waardoor ze zichzelf, hun gevoelens, hun gedrag en/of het gedrag van anderen beter gaan begrijpen.

2. Ik doe het voor je

Er zijn ook dienstverleners die uitvoerend werk voor hun klanten doen. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter of timmerman. Maar ook een boekhouder, websitebouwer, VA of bijvoorbeeld een tekstschrijver doen het werk voor hun klanten. Zij voeren het uit

3. Ik koppel je

Tot slot zijn er ook dienstverleners die hun klanten koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een werving- en selectiebureau. Dat koppelt een kandidaat aan een vacature. Of denk aan een makelaar. Die koppelt een koper aan een verkoper.

Jouw klant moet zelf aan de slag

Jouw dienst, de dienst waarin je het je klanten leert (inzien), vraagt veel van je klant. Meer dan bij de andere twee diensten. Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Stel je wilt nieuwe teksten op je website. Dan kun je ervoor kiezen om:

  1. een training te volgen waarin je leert hoe je goede teksten schrijft;
  2. je teksten door een tekstschrijver te laten schrijven;
  3. een bemiddelingsbureau in tekstschrijvers te vragen of ze jou met een tekstschrijver in contact willen brengen.

Kies je ervoor om te leren hoe je teksten schrijft, dan moet je dus zelf aan de bak. Bij de andere twee hoef je zelf niets te doen. Daar doet iemand het voor je. En zo is het dus ook met jouw diensten. Ook jouw klanten moeten zelf aan de bak.

Trek de juiste klanten aan

Omdat je een dienst verkoopt waarin jouw klanten ook zelf iets moeten doen, is het eindresultaat niet alleen afhankelijk van jouw inzet, maar ook van de inzet van jouw klant. Dit is iets waar maar weinig trainers, coaches en therapeuten bij stilstaan.

Doet jouw klant zelf (vrijwel) niets, dan zal het resultaat daar ook naar zijn. Dit in tegenstelling tot de andere twee diensten. Daar is het vooral de inzet van de dienstverlener die het resultaat bepaalt. Bovendien hoeven hun klanten niet aanwezig te zijn op het moment dat ze hun werk uitvoeren.

Ben jij niet aanwezig op het moment dat de schrijftraining gegeven wordt, dan leer je niks. Of zet jij je tijdens de training niet in of ga je niet oefenen met dat wat je geleerd hebt, dan kun je nog steeds geen goede teksten schrijven.

Terwijl je wel goede teksten krijgt als je een tekstschrijver inhuurt. Het enige wat je daar hoeft te doen is input leveren aan de tekstschrijver. Het schrijven doet de tekstschrijver vervolgens voor je. Zonder dat jij daarbij aanwezig hoeft te zijn.

Doe de juiste marketing

Dat de kwaliteit van jouw dienst dus ook afhankelijk is van de inzet van je klant, is belangrijk om je te realiseren. Want dat betekent dat het voor jou belangrijk is dat je de juiste klanten aantrekt. Klanten die passen bij jouw manier van werken. Klanten die ook daadwerkelijk zelf aan de slag gaan met wat ze van jou leren. Die bereid zijn naar zichzelf te kijken en die stappen willen zetten.

Dat betekent ook dat marketing voor jou meer is dan alleen klanten aantrekken. Het is belangrijk dat je met je marketing ook de juiste klanten aantrekt.

Zorg dus dat in je marketing dáár de focus op ligt: op het aantrekken van de juiste klanten.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 
PS Dé manier om als trainer, coach of therapeut in je marketing de juiste klanten aan te trekken is door middel van Intrinsiek Marketing. Wil je leren hoe je dat doet? Volg dan de lessen van de e-learning het Onderscheidend Ondernemen College. Ga je liever 1-op-1 aan de slag, kies dan voor het maatwerktraject.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Op mijn blog vind je alle artikelen die ik geschreven heb.

Of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Dan stuur ik je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen en mijn actuele agenda.

Goed om te weten: ik houd ook niet van reclame e-mails (dus die stuur ik je niet). Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 
Foto: met dank aan randomwinner via Pixabay.

 

Plaats een reactie