Het effect van één appje

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Dit artikel is geschreven door Florien Versteegh.

Zomaar een zaterdagochtend bij ons thuis.

Een appje van vriendin X: de eetafspraak van die avond met haar en haar man kan niet doorgaan. Oké, change of plans. Geen probleem. Selma en ik besluiten om die dag dan lekker helemaal niks te doen. Boodschappen doen kan morgen ook, dus vandaag hebben we ‘vrij’. Top. Daar gaan we eens even lekker van genieten.

Ondertussen in mijn hoofd: “Shit, ik had me er zo op verheugd! Ah, dat vind ik echt jammer. Nou ja, het is niet anders. Dan hebben we dus de hele dag geen afspraken en hoeven we ook de deur niet uit. Heerlijk, toch?”

“Maar wacht eens even…”

“Het was wel steeds al een beetje lastig om die afspraak te maken, zou ze ons nog wel aardig vinden? Heb ik iets verkeerd gezegd? Oh ja, een van ons heeft vast iets verkeerd gezegd. Of nee, ze is het niet eens met een of andere online uiting die we onlangs gedaan hebben…”

“Shit, daar baal ik van.”

“Aan de andere kant: vriendin X is iemand die als haar iets dwars zit het ook uitspreekt. Toch? En haar man toch ook? Mmm… Ja, zie je wel, ik maak me weer eens zorgen om niks.”

“Ja maar het voelt toch niet echt lekker.”
“Nee joh, er is niets aan de hand, het kwam gewoon niet zo goed uit nu. We maken wel weer een nieuwe afspraak”.
“Dus: kappen nou!”
“Oké, relax!”

Meteen even een wasje doen

Ondertussen heeft Selma een uitgebreid ontbijt gemaakt. We nemen de tijd en ontbijten stevig. Daarna ga ik naar boven om te douchen en bedenk me dat ik nu mooi even een wasje kan draaien.

Ik doe wasgoed in de wasmachine en zie ondertussen wat stofwolken in de gang en denk: “Eigenlijk wil ik ook wel even stofzuigen”. En denk meteen: “Oh nee, dat is niet verstandig, want ik heb net ontbeten en als ik meteen daarna veel buk, dan krijg ik altijd zo’n last van mijn maag. Dus nu even geen lichamelijke activiteit.”

Mijn hoofd gaat maar door…

Ondertussen denk ik toch weer aan de geannuleerde afspraak. “Ja maar het zit me toch niet lekker. Oh nee hè, stoppen nou, je verbeeldt het je!” Zo suddert deze hardnekkige interne dialoog ongeveer de hele ochtend door in mijn hoofd.

Als ik weer beneden ben, valt mijn oog op een dode plant in de tuin. “Zal ik die maar even weggooien?” Selma vindt het prima: “Je doet je best maar, als ik maar hier met mijn boek op de bank kan blijven zitten.”

Ook nog even snoeien

Ik ga naar buiten om de plant weg te gooien. En dat had ik beter niet kunnen doen, want ik zie niet alleen nog een andere dode plant, ik zie ook dat de klimop nodig gesnoeid moet worden. Dus dat ga ik meteen doen.

Ik ga lekker aan de slag, hoewel lekker: het is een handsnoeischaar en de schutting met klimop is erg lang, dus het is een pittig karwei. Al gauw gaat mijn maag opspelen. “Oh ja, dat is waar ook. Ik had moeten wachten tot het ontbijt was gezakt. Daarom ging ik niet stofzuigen, weet je nog wel? Maar ja, nu ik eenmaal bezig ben, wil ik het ook afmaken.”

Ik ga dus door en neem ook geen pauzes. Als ik eenmaal op gang ben, dan moet ik doorgaan. Het is op het obsessieve af. Dus ik maak het karwei af, inclusief bladeren vegen en weggooien.

Tot ik er ziek van word

Ik krijg niet alleen maagpijn, maar ook enorme hoofdpijn. Dat had ik kunnen weten: De vorige keer dat ik de klimop had gesnoeid kreeg ik dezelfde klachten. Blijkbaar kan ik niet tegen klimop. Alleen was ik dat dus min of meer even vergeten. Je snapt: ook daarover werd weer flink gemopperd in mijn hoofd. Niet echt bevorderlijk als je toch al hoofdpijn hebt.

Als de klus eenmaal geklaard is, plof ik naast Selma op de bank. Ik ben kapot en de rest van de dag ben ik niets meer waard. Sterker nog, ik ben zodanig over mijn grenzen gegaan dat ik me de rest van de dag ziek voel.

Human Design

Mijn gedrag van deze ochtend is goed te analyseren aan de hand van Human Design.

Human Design is een synthese van verschillende esoterische stromingen en reguliere wetenschappen: enerzijds de astrologie, de Indiase chakraleer, de Chinese I’Ching en de Joodse Kabbala en anderzijds de astronomie, de kwantummechanica, de biochemie en de genetica.

Op basis van je geboortegegevens geeft Human Design je een blauwdruk voor je leven. Je ontdekt eigenlijk letterlijk waar je voor gemaakt bent en jouw design geeft je een handleiding voor hoe je jouw kwaliteiten kunt inzetten en de juiste beslissingen kunt nemen.

Ken je jouw Human Design, dan ga je jezelf beter begrijpen en daarmee ook anderen.

Jouw persoonlijke chart

Om je een beeld te geven: zo ziet een persoonlijke chart eruit.

Dit is die van mij. Mocht je Human Design kennen: ik ben een reflector. De 3 andere typen zijn: manifestor, projector en generator.

Welk type je ook bent, iedere chart heeft 9 centra. Dat zijn de vierkanten en driehoeken die je ziet.

De reflector heeft als enige van de 4 typen geen ingekleurde en dus geen gedefinieerde centra. Vandaar dat ze bij mij allemaal wit zijn.

Ter vergelijking, dit is de chart van Selma. Zij is (manifesting) generator en heeft 6 van de 9 centra ingekleurd. Bij haar zijn er 6 dus wel gedefinieerd.

Hoeveel en welke centra er gedefinieerd zijn, is bij iedereen anders.

Wil je weten hoe jouw chart eruit ziet? Je kunt deze gratis downloaden op de Jovian Archive, de officiële Human Design website.

Die zaterdag

Terug naar de zaterdag dat wij het appje kregen van die vriendin…

De onzekerheid over de vriendschap

De onzekerheid over de vriendschap werd veroorzaakt door mijn ongedefinieerde hart of ego centrum. Is dit centrum open of ongedefinieerd, dan ben je gevoelig voor afwijzing. Dat herken ik. Op een slechte dag kan ik een lage zelfwaardering hebben en het gevoel dat ik het nooit goed doe.

Gelukkig heb ik hier tegenwoordig al veel minder last van, zeker sinds ik mijn design ken, maar dit onzekere gevoel kan dus zomaar door 1 appje worden getriggerd. Of door, zoals veel trainers zullen herkennen, één – in jouw ogen – negatieve opmerking van een deelnemer.

Erover praten helpt dan om het in perspectief te zien. Door dat die zaterdag met Selma te doen, was het zo uit de wereld, maar als je niet uitkijkt, kan één naar gevoel je dus de hele dag blijven achtervolgen.

De interne dialogen en prikkels van buitenaf

De interne dialogen en het springen van de ene gedachte naar de andere: dat werd veroorzaakt door mijn open hoofdcentrum. Als je een open of ongedefinieerd hoofdcentrum hebt, dan ben je vaak bezig met gedachten die totaal niet relevant zijn.

Het hoofdcentrum is een ‘drukcentrum’. Is dit open of ongedefinieerd, dan ervaar je constante druk van buitenaf. Dat kan inspiratie zijn (wat je misschien als ondernemer wel herkent), maar ook mentale druk en onrust.

Hierdoor kun je het idee hebben dat je van alles moet doen. Of dat je je in allerlei onderwerpen moet verdiepen. Ondernemers met een open of ongedefinieerd hoofdcentrum hebben dan ook vaak een stapel met boeken die ze nog moeten lezen en een verlanglijst met cursussen die ze nog een keer willen volgen.

Is je hoofdcentrum open of ongedefinieerd, dan is het constant de uitdaging om je steeds weer af te vragen: Zijn deze gedachten relevant voor mij? Moet ik mij hier echt in verdiepen? Moet ik dit echt doen?

Gaat mijn hoofd alle kanten op, dan is de enige manier om tot rust te komen voor mij letterlijk even alleen zijn en zonder prikkels van buitenaf.

Achteraf weet ik: ik had die ochtend, net als Selma, gewoon lekker op de bank moeten gaan zitten en ontspannen, maar ik liet me afleiden door allerlei (op dat moment dus totaal niet relevante) zaken van buitenaf: de was, de tuin, onzekerheid over een geannuleerde afspraak.

Klusjes die (echt nu) moeten gebeuren

Het feit dat ik die ochtend onverwacht tijd over heb, triggert meteen een lijst van klusjes die dan mooi gedaan kunnen worden. Ik kan niet tegen open eindjes en dat komt door mijn ongedefinieerde wortelcentrum. To to lijstjes maken? Dat doe ik al mijn hele leven.

Ook het wortelcentrum is een drukcentrum. En wat willen wij mensen met druk: We willen ervan af! Daarom kunnen mensen met een open of ongedefinieerd wortelcentrum niet tegen open eindjes.

Omdat we van de druk af willen, hebben we ook nog eens haast om alles af te maken of weg te werken. Om er dan iedere keer weer opnieuw achter te komen dat er alweer nieuwe open eindjes zijn.

Dit houdt nooit op (zeker als ondernemer, want er is altijd wel wat te doen), dus het is wijs om je ervan bewust te zijn dat ook deze druk altijd van buitenaf komt.

Overigens kwam hier ook het ongedefinieerde hartcentrum weer even om de hoek kijken: Als ik me nuttig kan maken, dan vijzel ik daarmee mijn zelfwaardering weer op.

En maar doorgaan…

Ik ging dus in de tuin aan de slag waar een heleboel losse klimop-eindjes schreeuwden om te worden weggesnoeid. En zoals ik al zei: Als ik eenmaal op gang ben, dan kan ik niet meer stoppen. Dit wordt veroorzaakt door mijn ongedefinieerde sacraal centrum.

Mensen met dit centrum open of ongedefinieerd vinden het vaak moeilijk om grenzen aan te geven. Dé vraag om aan jezelf te stellen als je een open of ongedefinieerd sacraal centrum hebt is: Weet je wanneer genoeg genoeg is?

Uhm, nou nee dus. Welkom in mijn wereld!

Dit ongedefinieerde sacraal heeft al heel wat ‘ellende’ veroorzaakt in mijn leven: Borrelen? Ja hoor, ik drink wel mee. Zakken chips? Die gaan op. Werken? Ja hoor, tot diep in de nacht. Dozen sjouwen? Kom maar door! En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉

Ik ga dus echt door tot het gaatje. En dat is natuurlijk niet gezond. Want als je een open of ongedefinieerd sacraal centrum hebt, dan heb je van nature geen consistente betrouwbare energie om te werken. Dat betekent dat je ervoor moet waken dat je niet uitgeput raakt. Dus niet tot het gaatje gaan en voldoende rust nemen voordat je bent uitgeput.

Inzicht in jezelf

Sinds ik kennis heb gemaakt met Human Design ben ik mezelf zoveel beter gaan begrijpen, dat ik deze kennis graag wil delen. Daarom volg ik nu de officiële opleiding tot BG5 career & business consultant. Dit is de zakelijke variant van Human Design.

Dat betekent dat ik je vanaf volgend jaar kan adviseren hoe je jouw bedrijf kan inrichten en marketing kan doen op een manier die bij jouw Human Design past. Inderdaad, een mooie aanvulling op ons huidige aanbod.

De ‘not self’

Eenmaal op de bank moest ik die zaterdag erg om mezelf lachen. Mijn open en ongedefinieerde centra waren weer even lekker tekeer gegaan. Of zoals dat in Human Design wordt genoemd: ik zat weer even in de ‘not self’.

Gelukkig voelde ik me de volgende dag, op wat spierpijn na, weer goed. En we konden genieten van onze mooie tuin met de prachtig gesnoeide klimop 😊.

Florien

Wil je meer weten over Human Design? Neem gerust contact met me op.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Dan sturen we je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin de nieuwste blogartikelen en de actuele agenda.

Goed om te weten: ook wij houden niet van reclame e-mails (dus die sturen we ook niet). Voel je vrij om onze nieuwsbrief gewoon eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto met dank aan: Porapak Apichodilok via Pexels.

 

Reacties

  1. Bedankt voor het delen van dit persoonlijke verhaal. We hebben elkaar al even (te kort wat mij betreft) gesproken over Human Design en ik vind het super interessant. Nog interessanter na het lezen van jouw verhaal. Praat er graag uitgebreider met je over. Fijn weekend toegewenst met een korte to do list!

Plaats een reactie