Wat is Human Design?

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Dit artikel is geschreven door Florien Versteegh

Human Design is een synthese van verschillende esoterische stromingen en reguliere wetenschappen: enerzijds de astrologie, de Indiase chakraleer, de Chinese I’Ching en de Joodse Kabbala, en anderzijds de astronomie, de kwantummechanica, de biochemie en de genetica.

Op basis van je geboortegegevens geeft Human Design je een blauwdruk voor je leven. Je ontdekt eigenlijk letterlijk waar je voor gemaakt bent en jouw design geeft je een handleiding voor hoe je jouw kwaliteiten kunt inzetten en de juiste beslissingen kunt nemen.

Het grote verschil tussen Human Design en bekende persoonlijkheidstesten is dat je hier de uitkomst niet kunt beïnvloeden of dat het om een voorkeursstijl gaat.

Ken je jouw Human Design, dan ga je jezelf beter begrijpen en daarmee ook anderen.

BG5

Er is ook een zakelijke variant: BG5. Die helpt je om jouw bedrijf in te richten en marketing te doen op een manier die bij jouw Human Design past. De termen die in BG5 gebruikt worden zijn daarom ook anders.

Jouw persoonlijke chart

Om je een beeld te geven: zo ziet een persoonlijke chart of bodygraph eruit.

Dit is mijn chart. Mocht je Human Design kennen: ik ben een Reflector. In BG5 wordt dit de Evaluator genoemd.

De 3 andere typen zijn: Manifestor, Projector en (Manifesting) Generator. In BG5 worden deze Initiator, Adviseur en (Uitgesproken) Bouwer genoemd.

Het type dat je bent zegt onder andere iets over jouw aura, m.a.w. hoe toegankelijk ben je voor anderen? Bij ieder type hoort ook een andere ‘strategie’ als het gaat om het nemen van beslissingen, groot en klein.

Wil je weten welk type jij bent en hoe jouw chart eruit ziet? Je kunt deze gratis downloaden op Jovian Archive, de officiële Human Design website. (NB: het is wel belangrijk dat je je exacte geboortetijd invult).

Centra

Welk type je ook bent, iedere chart heeft 9 energiecentra. Dat zijn de vierkantjes en driehoekjes die je ziet. In BG5 heten deze centra ‘functies’. (De 9 centra lijken op de 7 chakra’s en dat klopt: volgens Human Design zijn wij mensen inmiddels geëvolueerd naar ‘9 centered beings’)

De Reflector heeft als enige van de 4 typen geen ingekleurde en dus geen gedefinieerde centra. Vandaar dat ze bij mij allemaal wit zijn.

Ter vergelijking, dit is de chart van Selma. Zij is Manifesting Generator en heeft 6 van de 9 centra ingekleurd. Bij haar zijn er 6 dus wel gedefinieerd.

Hoeveel en welke centra er gedefinieerd zijn, is bij iedereen anders.

Dit zijn de negen centra / functies:

 1. Hoofd (BG5: Inspiratie )
 2. Ajna (BG5: Conceptualisatie – mentaal bewustzijn )
 3. Keel (BG5: Communicatie & Actie – expressie)
 4. G-Centrum (BG5: Identiteit & richting)
 5. Ego/hart (BG5: Wilskracht )
 6. Milt (BG5: Overlevingsinstinct – instinctief bewustzijn)
 7. Sacraal (BG5: Energiebron )
 8. Solar Plexus (BG5: Emotionele intelligentie – emotioneel bewustzijn
 9. Wortel (BG5: Drive & uithoudingsvermogen )

Ieder centrum heeft, zoals de BG5 term al aangeeft, een bepaalde functie en zegt iets over hoe deze functie bij jou werkt.

Profiel

Je bent niet alleen een bepaald type, je hebt, los van je type, ook een bepaald profiel. In Human zou je dit ook je levensdoel kunnen noemen. Soms wordt het ook wel het ‘kostuum’ genoemd en in BG5 heet het je ‘Publieke rol’.

Je profiel bestaat uit een combinatie van 2 van onderstaande getallen. Ieder getal staat voor een bepaald archetype:

 1. Onderzoeker (BG5: Autoriteit)
 2. Kluizenaar (BG5: Natuurtalent )
 3. Martelaar (BG5: Pionier)
 4. Opportunist (BG5: Beïnvloeder)
 5. Ketter (BG5: Uitdrager )
 6. Rolmodel (BG5: Leider)

In totaal zijn er 12 verschillende profielen. Het eerste getal van je profiel is bewust. Dat betekent dat je je (uiteraard) vaak wel bewust bent van de kenmerken die bij dat getal horen. Het tweede getal is onbewust. Deze kenmerken herken je zelf vaak minder goed, maar zien anderen wel bij jou.

Poorten en kanalen

In je chart heb je ook poorten en kanalen. De poorten zijn de getallen die je op je chart in de centra ziet. In totaal zijn er 64 poorten. Sommige poorten in je chart zijn geactiveerd. Je herkent ze aan het cirkeltje eromheen.

Een poort wordt in de BG5 een ‘eigenschap’ genoemd. De poorten die in jouw chart geactiveerd zijn, zeggen dus iets over de eigenschappen die jij bezit.

In je chart zie je ook rode en zwarte lijnen, verbindingen tussen 2 gedefinieerde centra. Dit zijn kanalen. Een kanaal heet in BG5 een ‘kernkwaliteit’. Is een kanaal zwart dan zegt dat iets over een kernkwaliteit waar jij je bewust van bent. Is een kanaal rood dat is dat een onbewuste kernkwaliteit (maar die anderen wel van je zien).

The Science of Differentiation

Human Design is zoveel meer dan alleen de 4 types (Manifestor, Projector, (Manifesting) Generator en Reflector). Nu je een beetje een idee hebt uit hoeveel variabelen een chart bestaat, kun je je dat waarschijnlijk wel voorstellen.

Human Design wordt daarom ook wel ‘The Science of Differentiation’ genoemd. Iedereen is namelijk uniek en dus ook iedere chart. Vandaar dat het zo goed bij ons huidige aanbod én tagline past: Onderscheidend Ondernemen.

Dat het dus ook niet zo makkelijk is om een chart te ‘lezen’ kun je je waarschijnlijk ook wel voorstellen. Vandaar dat ik me hierin grondig aan het verdiepen ben en de officiële opleiding volg. Ik ben nu een jaar bezig en in december 2023 zal ik de opleiding tot BG5 Career & Business Consultant aan het BG5 Business Institute afronden.

Het is erg leuk om te merken dat er onder onze klanten en volgers veel interesse is voor Human Design. Daarom hebben we (voor de ondernemers die dat willen) Human Design/BG5 toegevoegd aan ons maatwerktraject en integreren we het in onze jaargroep.

Wil je meer lezen over Human Design? Ik schreef er al een een aantal artikelen over, je vindt ze hier: ‘Artikelen over Human Design‘. En op de officiële website Jovian Archive vind je meer informatie over Human Design.

Florien

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Dan sturen we je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin de nieuwste blogartikelen en de actuele agenda.

Goed om te weten: ook wij houden niet van reclame e-mails (dus die sturen we ook niet). Voel je vrij om onze nieuwsbrief gewoon eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto met dank aan: No Revisions via Unsplash.

 

Plaats een reactie