Kom van dat dak af!

Deel dit artikel met anderen

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest

Dit artikel is geschreven door Florien Versteegh.

Toen ik voor het eerst kennismaakte met Human Design en mijn type (Reflector) ontdekte, deed ik meteen wat iedereen doet: zoeken op internet naar meer informatie. Wat ik daar las over de Reflector gaf direct heel veel herkenning.

Omdat ik meer wilde weten, besloot ik een officiële reading te doen bij een gecertificeerde Human Design analist. Tijdens de reading herkende ik me in alles wat de analist mij vertelde, totdat het over mijn profiel ging. Mijn profiel is 6/2, en wat zij daarover vertelde veroorzaakte in eerste instantie verwarring.

Inmiddels, we zijn nu bijna een jaar verder, kan ik je vertellen dat die verwarring helemaal is verdwenen, maar ik neem je in dit artikel graag even mee in de weg ernaar toe.

Je profiel

Human Design is vooral bekend om de vier types: Projector, Reflector, (Manifesting) Generator en Manifestor. Naast je type heb je echter ook een bepaald profiel.

Je vindt je profiel op je chart (zie ook de gele pijl in de afbeelding). Mijn profiel is dus 6/2.

Heb je je chart nog niet opgevraagd? Dat kun je gratis doen op de officiële Human Design website Jovian Archive.

Je publieke rol

Voordat ik iets over de 6/2 vertel, eerst kort wat achtergrondinformatie over je profiel.

In Human Design zou je je profiel je ‘levensdoel’ kunnen noemen. Soms wordt het ook wel het ‘kostuum’ genoemd. In de zakelijke Human Design Variant (BG5) heet het je ‘Publieke rol’.

De zes getallen

Je profiel bestaat altijd uit een combinatie van twee getallen. Dus ook jouw profiel heeft twee getallen. In totaal zijn er zes verschillende getallen waar een profiel uit kan bestaan en deze zes getallen staan allemaal voor een bepaald archetype:

  1. Onderzoeker (In BG5: Autoriteit)
  2. Kluizenaar (In BG5: Natuurtalent )
  3. Martelaar (In BG5: Pionier)
  4. Opportunist (In BG5: Beïnvloeder)
  5. Ketter (In BG5: Uitdrager )
  6. Rolmodel (In BG5: Leider)

In totaal zijn er 12 verschillende profielen.

Het eerste getal van je profiel is bewust. Dat is bij mij dus de 6. Dat betekent dat je je (uiteraard) vaak bewust bent van de eigenschappen die bij dat getal horen. Het tweede getal is onbewust. Bij mij is dat de 2. Deze eigenschappen herken je zelf vaak minder goed, maar zien anderen wel bij jou.

Om je een idee te geven van een profiel, zal ik dieper ingaan op dat van mij. Mijn profiel is dus 6/2. Een profiel dat ik, zoals gezegd, in eerste instantie niet herkende, maar dat ik nu volledig kan omarmen.

6 – Rolmodel

De 6 staat voor Rolmodel en het leven van een ‘6’ bestaat uit 3 fases:

Fase 1: Vallen en opstaan

Als je een ‘6’ bent, dan leer je de eerste 30 jaar van je leven door vallen en opstaan. Dus die eerste 30 jaar zijn meestal niet al te makkelijk. Dat herkende ik helemaal: ik heb aardig wat op mijn bordje gehad in die eerste 30 jaar en ook zelf veel, heel veel fouten gemaakt. Dus vallen en opstaan? Check!

Fase 2: Het dak op

Vervolgens gaat de 6 een nieuwe fase in: tussen je 30e en 50e levensjaar richt je je meer op jezelf. In Human Design wordt gezegd: Je trekt je terug ‘op het dak’.

Mijn interpretatie: lekker ver weg van de boze buitenwereld, weliswaar met zicht op die buitenwereld (vanaf het dak), maar wel veilig op afstand. Gedurende deze fase worden de opgedane lessen van de eerste fase van je leven intern verwerkt en – als het goed is – langzamerhand getransformeerd naar innerlijke wijsheid.

Je aandacht gaat dus meer naar binnen. Veel mensen stichten in deze fase van hun leven een gezin; daarmee gaat de aandacht dus al als vanzelf naar hun eigen kleine kring. En de 6 gaat dan in deze periode meestal ook nog eens aan de slag met zelfontwikkeling (yoga, meditatie, mindfulness, etc.).

Dat herkende ik helemaal: Ik ben vanaf mijn 30e enorm zoekende geweest op het gebied van zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik volgde verschillende Reiki cursussen, ging intensief aan yoga doen en ben zelfs aan een yoga docentenopleiding begonnen (die ik nooit heb afgemaakt). Maar vooral heb ik heel veel gemediteerd. Ik heb in 10 jaar tijd 5 Vipassana-retraites (10-daagse stilteretraites) gedaan en ik ben meerdere keren in India geweest, en ook nog eens in mijn eentje. Need I say more? 😉

Toen ik Selma leerde kennen was ik 40 en we zijn inmiddels al jaren gelukkig getrouwd. We hebben nooit kinderen gekregen, dus een ‘klassiek’ gezin hebben we niet, maar ik ben wel met Selma gaan samenwerken, dus in die zin klopte het ook helemaal bij de levensfase van de 6 volgens Human Design: naar binnen gericht: op mijn vrouw en op mezelf.

Ik was werkzaam in ons eigen bedrijf, maar wel onzichtbaar op de achtergrond, lekker veilig op het dak dus. (Op LinkedIn noemde ik me zelfs ‘Achter de schermen-regelaar’). Tot zover mijn veilige leventje.

Fase 3: Van het dak af

Volgens Human Design komt de 6 ongeveer vanaf het 50e levensjaar weer van dat dak af en dan breekt de tijd aan om het rolmodel te zijn waartoe je bent voorbestemd. De opgedane lessen uit de eerste levensfase zouden nu, meer dan 20 jaar later – met al die zelfontwikkeling in de tweede fase – verwerkt moeten zijn tot wijsheid.

Wijsheid die je dan met de rest van de wereld mag gaan delen. Overigens zou je dat rolmodel dan moeten zijn door ‘gewoon’ jezelf te zijn.

Op het moment van mijn reading was ik 52. Oeps, dat betekende dus dat het tijd werd om van het dak af te komen. Maar ik vond het eigenlijk wel prima daar boven! Bovendien: wie zat er nou op mij te wachten? En dan ook nog eens als rolmodel, hahaha.

Hoewel…

Ondertussen was wel Human Design op mijn pad gekomen en daar had ik toch opeens iets in handen wat me niet meer losliet (ik ben er sinds de eerste kennismaking letterlijk dagelijks mee bezig) en waar ik me echt in wilde verdiepen.

Sterker nog, ik wilde me er niet alleen in verdiepen voor mezelf, ik realiseerde me dat ik dit ook met anderen wilde delen. Mmm… Toch maar van dat dak af dan? Zou ik hiervoor dan eindelijk in beweging – en vooral ook: naar buiten – komen?

Maar hoe dan?

2 – Kluizenaar

Toen ik tijdens mijn reading hoorde “Je bent onbewust een 2, een kluizenaar”, dacht ik: “Nou ja, dat weet ik dus allang; ik ben inderdaad graag en vaak alleen, dus zo onbewust is het nou ook weer niet”.

Maar er bleek meer: Ze zei: “De 2 wordt ook ‘the natural’ genoemd. Dat betekent dat je een speciaal talent hebt.” Ik nam het voor kennisgeving aan maar dacht: “Huh? Talent? Ik ben dus juist nergens echt goed in! Story of my life.”

Ik heb geen speciaal talent

Nu moet je weten dat ik ooit een opleiding tot cellist hebt afgerond aan het conservatorium en ook jarenlang gewerkt heb als musicus. Maar daar ben ik ook weer mee gestopt en niet voor niets. Ja, om zo’n opleiding af te ronden moet je echt wel iets kunnen, maar ik behoorde altijd tot de middenmoot en de gedroomde baan in het Concertgebouworkest is er dan ook nooit van gekomen. En daar heb ik ook vrede mee, absoluut.

Maar om dus maar even aan te geven: Een speciaal talent: nou nee, dat had ik bij mezelf nooit gesignaleerd, eigenlijk op geen enkel gebied. Dus toen ik dat tijdens mijn reading hoorde, kon ik ook niets bedenken.

Ik was nou juist zo blij dat ik Reflector bleek te zijn. Dat verklaarde voor mijn gevoel waarom ik nergens echt goed in ben, maar dat dit helemaal niet erg is. Dat hoort nou eenmaal bij de Reflector, dacht ik, het type waartoe bovendien slechts 1% van de mensheid behoort, dus daardoor voelde ik me – eindelijk – toch best wel een beetje bijzonder 😉

Toch een talent?

Eerlijk gezegd kon ik toen dus niets met de informatie die ik tijdens mijn reading over dat zogenaamde talent kreeg. Ik was er zelfs wel wat teleurgesteld over.

Maar toen ik dit later met Selma deelde zei zij: “Wacht eens even, jij roept inderdaad altijd wel dat je nergens echt goed in bent, maar realiseer jij je wel dat ik eigenlijk al jaren ‘gebruik’ maak van een bijzonder talent van jou?”.

“Ik bespreek vaak dingen van onze klanten met jou en heel vaak kom je dan met een hele scherpe observatie, vaak door één vraag te stellen of een terloopse opmerking te maken, waardoor ik dan denk: “Je hebt gelijk! Hoe kun je dit nou weten? En vaak ook nog eens als je ze niet eens persoonlijk hebt ontmoet”.

“Daarom wilde ik jou ook graag bij de bijeenkomsten van onze jaargroep hebben.”

Inderdaad, vanaf de eerste bijeenkomst in april van dit jaar van onze jaargroep ben ik er altijd bij en ik hoef dan niks te doen. Alleen aanwezig zijn en observeren. Niet alleen vindt Selma dat fijn, onze klanten vinden het ook prettig. Ik word daar enorm om gewaardeerd.

Zo had ik het nog niet bekeken. Ik had me nooit gerealiseerd dat dit misschien best een bijzonder talent is. Ik dacht altijd: “Ja, maar dat ziet toch iedereen?” Maar Selma maakte mij duidelijk dat dit dus blijkbaar niet het geval is.

Vaak zie ik inderdaad dingen bij mensen, ik doorzie hen, of ik heb ze door, hoe je het ook wilt noemen. Zo weet ik bijvoorbeeld ook altijd of mensen oprecht zijn, of ze (letterlijk) de waarheid spreken en of er toch onderhuids iets speelt. Dus inmiddels begrijp ik wel veel beter wat er bedoeld wordt met dat talent van ‘the natural’.

Als de ‘2’ in je profiel onbewust is, kan het verborgen talent pas tot bloei komen als het (h)erkend wordt.

In mijn geval heeft dit verborgen talent zich min of meer ongemerkt ontwikkeld doordat ik ging samenwerken met Selma en behalve assistente ook door de jaren heen haar klankbord werd. En daarmee werd mijn rol in ons bedrijf ook op inhoudelijk gebied steeds belangrijker, niet alleen voor Selma maar (indirect) ook voor onze klanten.

En nu?

Tijdens mijn Human Design reading was ik dus nog bezig om van dat dak af te komen. Het antwoord op de vraag “Maar hoe dan?” weet ik inmiddels. In een jaar tijd is duidelijk geworden hoe ik mijn al dan niet verborgen talent nog meer kan inzetten; door mijn kennis te delen met anderen.

Ik ben bezig met een officiële opleiding tot BG5 business consultant (de zakelijke variant van Human Design), waardoor ik vanaf volgend jaar onze klanten hiermee kan begeleiden.

Daarom wordt mijn rol in de nieuwe jaargroep nog actiever. Daarin ga ik de deelnemers namelijk begeleiden bij het toepassen van hun Human Design in hun bedrijf.

Onderscheidend Ondernemen

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben echt heel enthousiast over Human Design. 🙂 Het is zo’n prachtig systeem en bovendien sluit het naadloos aan bij wat we al jaren met ons bedrijf doen.

The tagline van het officiële Human Design instituut is ‘The Science of Differentiation.’ Hoe mooi past dit bij onze eigen tagline: Onderscheidend Ondernemen’! Perfect toch?

Hoe meer ik me in Human Design verdiep en hoe meer kennis ik krijg, hoe meer ik erachter kom dat de materie ook enorm complex is. Maar dat is de theorie. In de praktijk gaat het uiteindelijk natuurlijk niet (alleen) over kennis.

Het gaat erom dat je inzicht krijgt in je eigen type en design en natuurlijk in je profiel. En dat je naar je design en je profiel leeft. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar zo is het wel. Ik zou zeggen: Probeer het maar eens.

Het is geen dogmatisch systeem: het is een levenslang experiment.

En hoe het nu zit met het ‘rolmodel’?

Dat ik een rolmodel ben, kan ik inmiddels wel wat meer omarmen. Het is maar een archetype en zolang ik mezelf niet al te serieus neem en simpelweg mijn leven leef, inderdaad dus door ‘gewoon’ mezelf te zijn, dan denk ik zomaar dat ik daarmee op mijn manier mijn bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld.

Florien

Wil je meer weten over de jaargroep en/of over Human Design, neem gerust contact met ons op.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Dan sturen we je zo eens in de 2-4 weken een update met daarin de nieuwste blogartikelen en de actuele agenda.

Goed om te weten: ook wij houden niet van reclame e-mails (dus die sturen we ook niet). Voel je vrij om onze nieuwsbrief gewoon eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto met dank aan: Nathan Dumlao via Unsplash.

 

Plaats een reactie