Wie is ondernemerscoach Selma Foeken?

Ik geloof dat je jezelf kunt zijn. In je bedrijf en in je marketing.

Mijn naam is Selma Foeken en ik ben coach en marketingadviseur voor ondernemers. Ik geloof dat je als zelfstandig professional pas echt succesvol kunt zijn als je helemaal jezelf bent. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in je marketing. Dat dit niet altijd even makkelijk is, daar weet ik alles van.

Ik ben kampioen in aanpassen. Dat begint al als ik nog op school zit. In die tijd is er thuis een groot geheim dat zorgvuldig bewaard moet blijven. Dus speel ik de lieve onschuld. Om het thuis maar zo gezellig mogelijk te houden.

Ook in al mijn banen pas ik me aan. Na mijn HBO studie Communicatie & Marketing heb ik verschillende banen, maar nergens zit ik echt op mijn plek. De sfeer op zo’n kantoor, waar vrijwel niemand gelukkig lijkt te zijn, vind ik vreselijk. De politieke spelletjes, het geroddel, de dubbele agenda’s. Ik begrijp er niets van. Maar ik wil er natuurlijk wel bij horen.

Ik voeg me op mijn werk naar de ongeschreven regels tot ik er letterlijk ziek van word. Daarna vertrek ik naar een volgende baan, waar het patroon zich herhaalt. Tot zeven, acht keer toe.

Ik neem een radicaal besluit: ik besluit mezelf te zijn!

En dan is het genoeg geweest! Als ik in 2004 wéér ziek word, neem ik een radicaal besluit: ik zeg mijn baan op en besluit me niet langer meer aan te passen. Ik zal alleen nog maar mezelf zijn! Al heb ik op dat moment geen idee wie ik precies ben…

Ik besluit aan de slag te gaan als zelfstandig trainingsacteur. Dit vak is voor mij namelijk de ideale combinatie tussen mijn studie, werkervaring en hobby. Ik geef mezelf een jaar de tijd om me dit vak eigen te maken én voldoende klanten te trekken.

Ik leen geld om het eerste jaar door te komen en om opleidingen te gaan volgen. Ik verdiep me in informatiemarketing, begin een blog en ben in 2005 de eerste trainingsacteur met een nieuwsbrief. En dat werkt! Al snel heb ik voldoende klanten om van mijn werk als trainingsacteur te kunnen leven.

Mijn ervaring blijkt een goudmijn te zijn

Het trainingsacteren gaat mij gemakkelijk af. Alle situaties die ik in de rollenspelen moet spelen, heb ik zelf – in al die banen – namelijk al eens meegemaakt. Maar er gebeurt ook iets bijzonders: door al die situaties na te spelen ga ik deze met terugwerkende kracht ineens begrijpen.

Ik begrijp mezelf en mijn collega’s ineens. Dat vind ik zo geweldig! Want ik kan daardoor ook mijn deelnemers dat inzicht geven. Ik kan hen zichzelf beter leren begrijpen. En dat is zo waardevol!

Ik geloof namelijk dat als je jezelf beter begrijpt, je ook beter in staat bent te zijn wie je echt bent. Want door jezelf te snappen, kun je gaan accepteren hoe je in elkaar zit en durf je meer van jezelf te laten zien. En wat zou het fijn zijn als iedereen gewoon zichzelf kan en mag zijn (ik geloof dat de wereld daar echt een stukje mooier van wordt!).

Mijn eerste eigen trainingsaanbod

In 2010 besluit ik workshops en cursussen trainingsacteren te gaan aanbieden. Van de lezers van mijn nieuwsbrief krijg ik namelijk steeds vaker de vraag of ik hen het vak wil leren. Ik ontwikkel een eigen aanbod en zet dit succesvol in de markt.

Ik krijg de smaak te pakken en besluit nog meer trainingen en workshops aan te gaan bieden.
Niet alleen over trainingsacteren, maar ook over werkvormen. Want daar is vraag naar, dus lijkt het me commercieel slim om ook die te gaan aanbieden. Zo ontstaat in 2012 bijvoorbeeld de Werkvormentweedaagse die ik in dat jaar meteen drie keer geef.

Mijn bedrijf loopt goed. Maar ik ben niet gelukkig. Het is iedere keer weer keihard werken om al die verschillende workshops en trainingen vol te krijgen. Mijn aanbod is een onsamenhangend geheel, waardoor het lastig is om aan anderen duidelijk te maken waarvoor ze bij mij moeten zijn. En ik doe ook nog eens teveel concessies door regelmatig opdrachten aan te nemen die niet helemaal bij mij passen.

Ik voel dat het anders moet. Maar waar begin ik? Ik heb echt het gevoel dat ik muurvast zit. Ik weet dat ik moet kiezen, maar voor mijn gevoel kan en wil ik niets laten vallen. Bovendien weet ik gewoon zeker dat als ik voor één van de dingen kies die ik op dat moment aanbied, ik daar te weinig geld mee zal verdienen.

Dus zit er maar één ding op: iets totaal anders gaan aanbieden. Ik heb alleen geen idee wat! Wat ik wel weet is dat ik iets wil aanbieden wat helemaal past bij wie ik ben, wat ik kan en waar ik in geloof. Dit klinkt overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Want wie ben ik? Wat kan ik? En waar sta ik dan voor? Ik weet het niet precies.

Ik besluit dit serieus aan te gaan pakken en de tijd te nemen om dit echt goed uit te zoeken.
En langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker wat mijn nieuwe aanbod dan zal zijn: een aanbod waarin alles voor mij samenkomt wat ik tot dan toe heb gedaan en waarin ik al mijn kwaliteiten kwijt kan.

Weer neem ik een radicaal besluit: ik besluit mijn bedrijf om te gooien

Zo ontstaat begin 2013 mijn huidige aanbod. Een aanbod waarin ik zelfstandige professionals help met ontdekken wat hen uniek maakt en ze dit concreet kunnen verwoorden. En ik leer ze hoe ze ook in hun marketing zichzelf kunnen zijn.

Als de eerste aanmeldingen voor mijn nieuwe workshops en trainingen binnenkomen, sta ik letterlijk te dansen in mijn kantoor. Het klopt inderdaad! Ik heb iets gevonden wat mij helemaal bij mij past én waar vraag naar is. Geloof me: hier geniet ik nog steeds dagelijks van!

Eindelijk weet ik wie ik ben!

Mijn bedrijf is mij nu dus écht op het lijf geschreven.  Ik heb een trainingsaanbod waarin ik totaal mezelf kan zijn en waar ik mijn kennis en expertise in kwijt kan. Ik werk alleen nog maar met leuke klanten en sinds eind 2013 werkt ook mijn vrouw Florien Versteegh fulltime in mijn bedrijf.

Dit is ook wat ik iedere ondernemer gun. Want er is niets zo fijn als een eigen aanbod waarin je al je talenten kwijt kunt, helemaal jezelf kunt zijn en ook voldoende geld mee verdient. Voor mij is dat ultieme vrijheid en dat gun ik iedereen!

Selma Foeken
Ondernemerscoach & Marketingadviseur

Toptrainer Selma Foeken

Wil jij ook helemaal jezelf zijn in je bedrijf en in je marketing?

Ben je benieuwd of mijn diensten bij jou passen? Kijk dan eens bij Ben jij dit? Wil je weten hoe mijn actuele trainingsaanbod eruit ziet? Kijk dan bij Werk met mij.

Heb je een vraag of wil je graag in een persoonlijk gesprek overleggen welke diensten aansluiten op jouw vraag? Neem dan gewoon contact met ons op!

Foto: Roumayne Schepers
Video: Het woord is aan jou