Wie is ondernemerscoach Selma Foeken?

Ik heb lang gedacht dat ik er nooit achter zou komen wat ik later wilde worden. Iets wat ik ook vaak van mijn klanten hoor. Zelfs toen ik al volwassen was, had ik lange tijd geen idee. Ik vind gewoon te veel dingen leuk. Dus waar moest ik dan voor kiezen?!

Als kind wil ik zuster worden. In de derde wereld. Maar als ik er op de middelbare school achter kom dat ik niet tegen bloed kan, lijkt me dat toch geen goed idee.

Ik kies daarom voor een studie die lekker breed is: Communicatie, Marketing en PR. Kan ik alle kanten mee op. Dat lijkt me wel zo slim.

Na mijn studie heb ik veel verschillende banen, maar nergens zit ik echt op mijn plek. De sfeer op zo’n kantoor, waar vrijwel niemand gelukkig lijkt te zijn, ik vind het vreselijk. De politieke spelletjes, het geroddel, de eindeloze vergaderingen, de dubbele agenda’s. Ik begrijp er niets van.

Maar ik wil er natuurlijk wel bij horen. Dus voeg ik me op mijn werk naar de ongeschreven regels tot ik er letterlijk ziek van word. Daarna vertrek ik naar een volgende baan, waar het patroon zich herhaalt. Tot zeven, acht keer toe.

Dan neem ik een radicaal besluit: ik besluit ‘mezelf te zijn’

En dan is het genoeg geweest. Als ik in 2004 wéér ziek word, neem ik een radicaal besluit: ik zeg mijn baan op en besluit me niet langer meer aan te passen. Ik zal alleen nog maar mezelf zijn.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben namelijk kampioen in aanpassen. Dat begint al als ik nog op school zit. In die tijd is er thuis een groot geheim dat zorgvuldig bewaard moet blijven. Dus speel ik de lieve onschuld. Om het thuis maar zo gezellig mogelijk te houden.

En in mijn banen doe ik het dus weer.
Steeds weer doe ik wat ik denk dat er door anderen van me wordt verwacht. Maar vanaf dat moment besluit ik voor mezelf te kiezen. En ga ik aan de slag als zelfstandig trainingsacteur.

Ik geef mezelf een jaar de tijd om mijn bedrijf op te bouwen. Ik begin een blog en ik ben in 2005 de eerste trainingsacteur met een nieuwsbrief. En dat werkt! Al snel heb ik voldoende klanten om van mijn werk als trainingsacteur te kunnen leven.

Toch ontdek ik al snel dat ik ook in deze wereld niet pas.
Ik heb geen toneelschool gedaan en volgens veel van mijn collega’s ben ik veel te commercieel. Want ik doe met mijn blog en nieuwsbrief aan marketing. Dat wordt niet echt gewaardeerd.

Ik ontdek wat ik nóg leuker vind

Ik merk ook hoe leuk ik het ondernemen en het doen van marketing vind. En als ik dan ook nog eens steeds vaker van anderen de vraag krijg of ik hun het vak van traininsgsacteur wil leren, besluit ik het roer weer om te gooien.

Ik ga workshops en trainingen aanbieden. Over trainingsacteren én hoe je aan werk komt als trainingsacteur. Mijn eerste eigen aanbod is een feit.

De jaren erna verandert mijn aanbod langzaam maar zeker. Omdat ik steeds beter ontdek waar mijn kracht ligt. Waar ik als geen ander moeiteloos briljant in ben. En wat ik echt heel leuk vind.

En zo word ik in 2013 ondernemerscoach en marketingadviseur. En weet ik eindelijk wat ik later wil worden! 😉

Weer ben ik een vreemde eend

Ik beland ook nu weer in een wereld waarin ik niet pas. De wereld van de business coaches. Waarin het lijkt te draaien om zoveel mogelijk omzet. Om het doen van grote beloftes. Om stunten en verleiden. Ik vind het te hard en te Amerikaans.

Toch pas ik me in eerste instantie aan. Inderdaad: het gebeurt het me weer! Want ik denk: als iedereen het doet, dan is het blijkbaar dé manier. Ook al voelt het niet goed. En lijkt het ook niet echt te werken.

Totdat ik er echt niet meer tegen kan. Ik besluit mijn eigen manier toe te passen en te ontwikkelen. Dit leidt uiteindelijk tot wat ik Intrinsiek Marketing® noem. Intrinsiek Marketing® is marketing vanuit gelijkwaardigheid. Waarin je als ondernemer transparant bent. Echt contact maakt. En waarin je niet verleidt.

Ik weet dat deze manier werkt. Voor mij én voor mijn klanten. Want ik heb het niet zomaar bedacht. Ik heb onderzoek gedaan. En heb het uitvoerig getest.

Ik weet dus waar ik voor sta. En waar ik in geloof. En ik al ben ik een vreemde eend in de wereld van de business coaches en heb ik een andere visie: ik pas me niet meer aan. Want ik weet precies waarom ik doe wat ik doe. En ik kan het ook verwoorden.

De kracht van weten wat je hier te doen hebt

Ik zie dat ook bij mijn klanten. Als ik een Paraplu met hen heb gemaakt. Wat een kracht het hun geeft om een goed verhaal te hebben. Om te kunnen verwoorden waar ze in geloven en voor staan.

Want ondernemen is soms zwaar. En zichtbaar zijn met je eigen aanbod is spannend. Het vraagt moed om jezelf te laten zien. Zeker als je – zoals veel van mijn klanten – een voorloper bent. En een andere visie dan de massa hebt.

Dan is het geweldig als je weet: dit wat ik nu doe klopt. Dit is wat ik hier te doen heb. Dit past bij mij. Want dit ben ik.

Ik help je graag

Voel je ook dat dit het moment is om te gaan doen wat écht bij je past? Om de focus van je bedrijf haarscherp te krijgen en je visie te kunnen verwoorden? Of wil je leren hoe je ook in je marketing dichtbij jezelf kunt blijven?

De eerste stap is het ontwerpen van een Paraplu. Waar ik je uiteraard graag mee help. Ik snap dat je dan eerst wilt weten wat een Paraplu is. Dat kun je lezen op deze pagina: De Paraplu. En heb je vragen of wil je overleggen wat ik voor je kan doen, dan kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Wie weet tot binnenkort.

Handtekening van marketingadviseur Selma Foeken
 
 
 
 
 
Selma Foeken
Ondernemerscoach

Selma Foeken
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Roumayne Schepers
Video: Het woord is aan jou