Beter zichtbaar met video

Zesdaagse cursus – gegeven door Margreet Bos & Selma Foeken – waarin alle facetten van het maken van video’s voor je bedrijf aan bod komen: de techniek, presenteren voor de camera, de opbouw van je verhaal en Intrinsiek Marketing®.

Je wilt al langere tijd met video aan de slag

Video’s maken. Dat wil je wel. Maar er komt zoveel bij kijken. Dus stel je het steeds maar weer uit. Want hoe en waarmee begin je? Je hebt gewoon te veel vragen om er echt mee aan de slag te kunnen gaan. Want:

 • Hoe kom je aan goede onderwerpen? Want je wilt wel inhoudelijk goede video’s te maken. Video’s die ook echt ergens over gaan. Maar ja, wat is een goed onderwerp? Hoe bepaal je dat?
 • Hoe zorg je voor een boeiend verhaal? Want je wilt niet dat mensen na een paar seconden al afhaken. Dus hoe zorg je voor een verhaal dat goed is opgebouwd en impact heeft?
 • Hoe kun je het beste in beeld? Ga je staan of kun je beter zitten? Is het goed om jezelf van dichtbij te filmen of juist van veraf? Je hebt eerlijk gezegd geen idee.
 • Hoe zit het met al die techniek? Hoe zorg je voor goed geluid? Hoe zit dat met monteren? Welke camera heb je nodig? Hoe zorg je voor goede belichting? Wanneer heb je ondertiteling nodig en hoe doe je dat? Het lijkt je allemaal erg ingewikkeld.
 • Hoe zorg je ervoor dat je video ook het juiste effect heeft? Want je wilt video als marketinginstrument inzetten. Dus moeten je video’s wel werken. De juiste potentiële klanten aanspreken. Maar hoe doe je dat zonder te verkoperig over te komen?

 • Om nog maar te zwijgen over het feit dat je het gewoon super spannend vindt om een video van jezelf online te zetten…

Danielle Heemskerk over Selma FoekenDe videoserie die ik samen met Selma heb gemaakt werkt als een trein. Mensen nemen na het bekijken van de video’s veel makkelijker en sneller contact met me op. Bovendien hoef ik dankzij de video’s geen harde verkoopgesprekken te voeren én niets meer uit te leggen over mijn visie.

Ik moest wel even een drempel over om video’s op te nemen. Ik vond het heel ongemakkelijk om in de lens iets te zeggen. Terwijl ik het heel leuk en vanzelfsprekend vind om voor een groep te staan of te spreken. Maar in een video kwam ik in eerste instantie niet zo goed uit de verf als gewoonlijk.

Samen met Selma heb ik uitgebreid gezocht naar een manier waarin ik wel goed overkwam op video. Dat bleek het type video te zijn waarin ik vooral veel inspreek en zelf niet zo heel veel in beeld ben. Die combinatie werkt heel goed voor mij! En het maken van video’s werd daardoor ook nog eens veel leuker en makkelijker.

Ik heb ongelooflijk veel gehad aan de feedback van Selma. Zowel op de vorm als op de inhoud. Selma heeft met me meegedacht over hoe ik mijn potentiële klanten in mijn video’s vertrouwen kan geven. Zowel in mij als in zichzelf. En hoe ik mijn visie en aanpak kan laten zien. En dat is echt goed gelukt!

Ik vond het geweldig om dit samen met Selma te doen. Ze dacht over alle onderdelen van video maken met me mee, snapte heel snel wat mijn visie is en wat mijn klanten nodig hebben om vertrouwen te krijgen.

Ik ben heel blij met het resultaat. En trots ook. Ik weet nu dat ik goede video’s kan maken!

Danielle Heemskerk
Bureau Body Positive

De 4 facetten van video maken

Dat je het maken van video’s steeds maar weer voor je uitschuift is niet zo gek. Er komt namelijk veel kijken bij het maken van goede video’s voor je bedrijf.

Je hebt kennis nodig van:

 1. De techniek
 2. Presenteren voor de camera
 3. De opbouw van je verhaal
 4. Marketing

 • De beelden van je video kunnen er nog zo mooi uitzien, maar als je geen goed verhaal hebt, haken mensen af. Omdat je bijvoorbeeld te langdradig bent. Of teveel boodschappen in één video hebt gestopt.
 • Of je geluid is perfect, maar je bent zelf niet goed in beeld. Omdat je niet in de camera kijkt, teveel of juist te weinig met je handen beweegt of omdat je ademhaling te hoog zit. Dit kan allemaal afleiden, waardoor mensen niet blijven kijken.
 • En misschien weet je jezelf heel goed te presenteren, maar kom je niet uit de techniek. Weet je niet hoe je voor goed geluid zorgt, of is je video slecht belicht. Of heb je geen idee hoe je je video goed monteert.
 • Tel daarbij op dat het van groot belang is dat je weet hoe je in je video je potentiële klanten aanspreekt. En dat je weet wat je precies van jezelf moet laten zien, zodat je potentiële klanten ook daadwerkelijk op jou kunnen aanhaken en je dienst willen kopen.

Kortom: wil je goede video’s maken, dan is het noodzakelijk dat je kennis van al deze facetten hebt.

Een training of cursus die deze complete combinatie aanbiedt is er in Nederland nog niet. Terwijl de vier facetten zo nauw samenhangen! Sterker nog: als één van de vier niet in orde is, haken kijkers af.

Daarom hebben Margreet Bos van Het woord is aan JOU en ik de koppen bij elkaar gestoken om samen een cursus te ontwikkelen. Een zesdaagse cursus waarin alle vier de facetten van video aan bod komen: de techniek, presenteren voor de camera, de opbouw van een goed verhaal en Intrinsiek Marketing®.

Marleen de Bruijn over Selma FoekenMet een camera op me gericht ben ik mij vaak zo enorm bewust van die camera die draait – en daardoor van mijzelf – dat ik meer mijzelf aan het evalueren ben dan dat ik gericht ben op de ander, de kijker, voor wie mijn verhaal bedoeld is.

Dus video leek me niks voor mij. Maar dankzij Margreet heb ik het toch gedaan. Want dankzij de aanpak van Margreet lukte het me om natuurlijk en ontspannen voor de camera te staan. Het filmen was zelfs leuk!

Margreet kan als geen ander bij je bovenhalen dat je zegt wat je eigenlijk wil zeggen, wat je diep van binnen voelt, maar nog niet eerder zo helder uit je mond hebt gekregen.

Ik ben echt ontzettend blij met het resultaat. Ik vond het tot mijn eigen verbazing totaal niet spannend om de video aan anderen te laten zien en online te zetten voor jan en alleman.

Marleen de Bruijn
De Authentieke Trainer – Training & Coaching voor ervaren trainers

Wie zijn Margreet Bos en Selma Foeken?

Margreet Bos – Videomaker & Presentatietrainer

video-training-voor-ondernemers“Mijn opa zei altijd: “handel is gunnen.” Maar wanneer gunt iemand je een opdracht? Volgens mij is dat op het moment dat er verbinding is, oftewel écht contact.

Want tijdens een ontmoeting gebeurt het. Klanten kopen namelijk niet je dienst, ze kopen jou. Dus is het belangrijk dat je klanten jou kunnen ontmoeten.

Voor een ondernemer betekent dat jezelf laten zien. En de ontmoeting aangaan. Want een klant komt niet vanzelf bij jou binnenlopen om jou te ontmoeten.

Een ontmoeting met je klanten kan op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren om dat online te doen is door gebruik te maken van video. Met een video kun je laten zien wie je bent, wat je drijft en waar je in gelooft. Zodat je klanten al een ontmoeting met je kunnen hebben. Maar dat betekent wel dat je in beeld moet komen en jezelf moet laten zien. Een hele uitdaging, waar ik je graag bij help.

Ik ben videomaker en presentatietrainer vanuit mijn bedrijf: Het woord is aan JOU. Ik kan je leren hoe je als jezelf voor de camera een verhaal met impact vertelt, waardoor de kijker jou ontmoet. En ik kan je alles leren over de techniek die nodig is om een goede video te maken. “

Selma Foeken – Ondernemerscoach & Marktingadviseur

Marketingadviseur Selma Foeken“Marketing en met klanten werken voelt voor veel ondernemers als twee totaal verschillende dingen.

Met klanten werken is voor trainers en coaches het leukste wat er is. Voor de groep of 1-op-1 met hun (coach)klant zijn ze op hun best. En ze gaan tevreden naar huis als hun deelnemers stappen hebben gemaakt. Of als ze hun coachklant hebben zien groeien. Dat is waar ze het voor doen!

Marketing is echter een heel ander verhaal. Veel trainers en coaches hebben het gevoel dat ze zich in hun marketing anders voor moeten doen. Of zichzelf op de borst moeten kloppen. En daar houden ze niet van. Dus is marketing voor hen vaak het minst populaire onderdeel van ondernemen.

Toch lijken marketing en trainen of coachen meer op elkaar dan je misschien denkt. Natuurlijk is het in je marketing belangrijk om jezelf te laten zien, maar ik geloof dat de inhoud van je marketingberichten in de eerste plaats om je klant draait. En niet om jou. Net als in je trainingen en/of coachingsgesprekken.

Je kunt dus ook in je marketing datgene doen wat je het liefst doet: je klant centraal stellen en hem (alvast) geven wat hij nodig heeft. Inzichten in zichzelf en zijn gedrag. Of hem iets nieuws leren.

Ik heb deze manier van marketing Intrinsiek Marketing® genoemd. Omdat je er intrinsiek gemotiveerde klanten mee aanspreekt. Een vorm van marketing waarin authenticiteit, gelijkwaardigheid en oprecht contact centraal staan.

En in deze cursus leer ik je graag hoe je Intrinsiek Marketing® toepast op video.”

Wat leer je tijdens deze zesdaagse cursus?

Doen en oefenen

 
Video’s maken gaat vooral over doen en oefenen. En dat is precies wat we in deze cursus gaan doen. Doen en oefenen. Zo ontdek je wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt, zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit van je video.

Aan het eind van de cursus heb je je eerste video af. Omdat je tijdens de cursus je eerste video gaat opnemen én monteren, kun je na afloop je allereerste video al meteen online zetten.

Dit leer je over techniek.

Na afloop van de cursus kun je:

 • Filmen met je iPhone, andere smartphone en/of camera.
 • Ervoor zorgen dat je geluid goed is.
 • Zorgen voor goed licht.
 • Bepalen of je extra lampen nodig hebt en weet je hoe je deze goed neerzet.
 • Interessante en relevante tussenshots maken die je boodschap ondersteunen.
 • Beeldmateriaal knippen en achter elkaar zetten.
 • Een video monteren (en weet je welke programma’s je daarvoor kunt gebruiken).
 • Een leader maken die je aan het begin van je video’s kunt zetten.
 • Muziek onder je beelden zetten.
 • Ondertiteling onder je video’s zetten.
 • Een Thumbnail maken.
 • Een video uploaden naar Vimeo en/of Youtube en op de Sociale Media zetten.

Dit leer je over presenteren voor de camera.

Na afloop van de cursus weet je

 • Hoe je ervoor zorgt dat je ontspannen overkomt.
 • Wanneer je wel en wanneer je niet in de camera moet kijken.
 • Wat voor jou de beste houding is (zitten, staan of juist lopen?).
 • Waar je je handen moet laten.
 • Waar je op moet letten bij de keuze voor je kleding.
 • Wat belangrijk is qua stemgebruik.
 • Wat de beste plek/locatie voor jou is om te filmen.
 • Hoe je deze plek/locatie het beste in beeld brengt.

Dit leer je over de opbouw van je verhaal.

Na afloop van de cursus weet je hoe je:

 • Ervoor zorgt dat je je video goed begint (want een goed begin is het halve werk :-)).
 • Zorgt voor een goede opbouw van je verhaal.
 • De kern van je boodschap bepaalt.
 • Keuzes maakt over wat je wel en wat je niet vertelt.
 • Een verhaal vertelt op een manier die voor de kijker logisch is en lekker loopt.
 • De spanning in je verhaal vasthoudt.

Dit leer je over marketing

Na afloop van de cursus weet je

 • Wat de basisprincipes van Intrinsiek Marketing® zijn.
 • Hoe je Intrinsiek Marketing® toepast in je video’s.
 • Waar je in je marketing informatie over moet geven, zodat potentiële klanten zich aangesproken voelen.
 • Hoe je de juiste onderwerpen voor je video’s bepaalt.
 • Op welke manier je video’s kunt maken zonder verkoperig over te komen.
 • Wanneer je wel en wanneer je geen ‘call to action’ aan je video toevoegt.
 • Wat voor jou en je dienst een goede call to action is.
 • Waarom mensen specifiek van jou kopen.
 • Wat je van jezelf in je video’s moet laten zien zodat mensen op jou kunnen aanhaken
 • Hoe je de statistieken van je video op Youtube en de sociale media kunt lezen en moet interpreteren.

En dit leer je ook

Over voice-over video’s
 • Hoe je een voice-over video maakt (want misschien wil jij niet (altijd) zelf in beeld).
 • Hoe je de juiste beelden voor je voice-over video kiest.
 • Hoe je je voice-over video’s inspreekt.
 • Wat de voorwaarden voor een goede voice-over video zijn.

En dit krijg je van ons:

Templates, checklisten en handige overzichten
 • Een overzicht van de benodigde spullen om een goede video te maken. Wat kun je het beste kopen en waar moet je op letten bij de aanschaf? Denk aan statief, lampen, microfoon, selfiestick, camera, montageprogramma.

 • Websites waar je (gratis en/of betaald) rechtenvrije muziek kunt vinden.
 • Websites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt vinden,
 • Een overzicht met instructievideo’s (over o.a. monteren, het uploaden van video’s, ondertiteling maken).

 

Praktische informatie

Alle gegevens op een rij

Type Cursus

Wat levert deze cursus je op?

Na de cursus:

 • Kun je onderwerpen kiezen waarmee je je potentiële klant aanspreekt. Na deze cursus hoef je niet meer eindeloos voor je uit te staren om tot dat ene goede onderwerp te komen. Je weet hoe je tot onderwerpen komt waarmee je jouw potentiële klanten de helderheid geeft die zij nodig hebben om klant van je te worden.
 • Weet je hoe jij het beste in beeld komt. Je krijgt hier in deze cursus algemene tips over. En daarnaast onderzoeken we ook wat voor jou het beste werkt, zodat je precies weet hoe jij het beste op video overkomt. Want dat is voor iedereen anders.

 • Kun je op camera een verhaal met impact vertellen. Je weet hoe je ervoor zorgt dat je de spanning in je video vasthoudt en dat je verhaal lekker loopt.
 • Ben je niet meer bang voor techniek en weet je precies wat er technisch voor nodig is om je eigen video’s te maken. Tijdens de cursus leer je de basisregels wat betreft licht, geluid, camerawerk en monteren. En doordat we tijdens de cursus een video gaan maken, leer je er ook meteen mee werken.
 • Weet je precies hoe je video als marketinginstrument in kunt zetten. Je weet wat je van jezelf moet laten zien, zodat potentiële klanten op je kunnen aanhaken. Zonder dat je verkoperig overkomt.

 • Heb je je eerste video af. Omdat je tijdens de cursus je eerste video gaat opnemen én monteren, kun je na afloop je allereerste video al meteen online zetten.
 • Heb je het zelfvertrouwen om eindelijk zelf video’s te maken. Doordat we veel gaan doen en oefenen ontdek je wat qua video bij je past en waar jij je goed bij voelt, zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit van je video.

Margreet Ridder over Selma FoekenIk wilde mijn training ‘Grip op je werkdruk’ onder de aandacht brengen op een manier die goed voelt, bij me past en waarmee ik de juiste klanten aanspreek. Dus dacht ik meteen aan Selma omdat de door haar ontwikkelde Intrinsiek Marketing® me past als een handschoen.

Het is zoveel prettiger om je klanten inzicht te laten krijgen in de dingen waar ze tegenaan lopen tijdens hun werk dan hen te proberen te overtuigen om een training bij je te kopen.

Samen hebben we besloten om dit te doen in de vorm van een videoserie. Omdat ik geen moeite heb om voor de camera te gaan staan en video natuurlijk een medium is waardoor potentiële klanten je sneller leren kennen.

Samenwerken met Selma was super! Ze heeft enorm veel kennis en haar bevlogenheid en enthousiasme werken enorm aanstekelijk. En haar onvoorwaardelijke support tijdens het gehele proces is geweldig.

Als ik terugkijk op het hele proces dan heb ik zoveel meer geleerd dan het maken van drie leuke en inhoudelijk goede video’s. Ik ben beter gaan schrijven, mijn boodschap is veel helderder geworden, ik snap het principe van helderheidgeven – een onderdeel van Intrinsiek Marketing® – veel beter en dat maakt dat ik ook veel sterker overkom bij mijn klanten.

Margreet Ridder
Trainer voor verpleegkundigen en verpleegkundige teams

De cursus

We hebben bewust gekozen voor een zesdaagse live cursus. Dus ‘old school’ in een trainingszaal. Wij geloven namelijk dat dit nog steeds de beste manier is om nieuwe vaardigheden te leren. Bovendien kunnen we je zo ter plekke begeleiden als je gaat filmen en monteren en je direct persoonlijke feedback geven.

We werken met een kleine groep (maximaal 6 deelnemers), zodat we iedereen voldoende individuele aandacht kunnen geven. Ook zijn we alle cursusdagen beiden aanwezig. Hierdoor kunnen we je veel individuele aandacht geven.

Je gaat tijdens de cursusdagen direct je eerste video maken. Dat betekent dat je niet alleen veel kennis opdoet, maar ook concreet aan de slag gaat. Waardoor we je ter plekke kunnen begeleiden met filmen en monteren.

Voor wie is deze cursus?

De cursus is geschikt voor ondernemers die:

 • Een dienst verkopen waarin mensen iets leren (vaardigheden en/of over zichzelf). Je werkt bijvoorbeeld als coach, trainer, procesbegeleider en/of adviseur.
 • Een heldere focus met hun bedrijf hebben. Je hebt dus een niche gekozen of een Paraplu ontworpen. Je kent je doelgroep en je weet precies wie je ideale klanten zijn.
 • Een eigen aanbod hebben. Waarbij het niet uitmaakt of dat een aanbod met open inschrijvingen is of dat je (deels) in-company werkt.

Kennismakingsgesprek

Misschien heb je vragen. Of wil je eerst kennismaken. Dat kan. Aarzel niet om ons te bellen op 06 1111 7019 (een bericht via Whatsapp mag ook altijd) of stuur een e-mail naar info@selmafoeken.nl. Je kunt ook het formulier onderaan deze pagina invullen.

Dan maken we een belafspraak.

Tijdens dit gesprek kun je alle vragen stellen die je hebt. Zodat je daarna weloverwogen een keuze kunt maken. Want je krijgt uiteraard de tijd om daarna nog rustig over je deelname na te denken.

Het gesprek is uiteraard geheel vrijblijvend. Dus aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt.

Veelgestelde vragen

Ik wil wel video’s maken, maar ik wil zelf niet in beeld. Kan ik ook meedoen als video’s wil maken waarin ik zelf niet te zien ben?

Zeker. We gaan samen met jou op zoek naar de voor jou beste manier om video’s te maken. Dat kunnen video’s zijn waarin je in de camera praat, maar ook video’s waarin je deels te zien bent of bijvoorbeeld voice-over video’s.

Ik heb geen videocamera, kan ik dan wel meedoen?

Absoluut. Een smartphone waarmee je video’s kunt opnemen is voldoende.

Moet ik van alles aanschaffen om video’s te kunnen maken?

Het kan handig zijn om in een later stadium een aantal zaken aan te schaffen. We zullen je tijdens de training adviseren over (betaalbare) opties wat bijvoorbeeld microfoons en lampen betreft. Ook laten we je verschillende camera’s zien (mocht je die in de toekomst willen aanschaffen) en vertellen we je waar je bij de aanschaf op moet letten.

Wat voor programma heb ik nodig om te monteren?

Heb je een Mac? Dan leren we je werken met iMovie. Dit is een gratis programma dat op iedere Mac zit. Dit is een heel fijn programma om mee te werken. Het zit ook standaard op iedere iPad. Dus heb je een Apple (Mac of iPad) dan hoef je niets aan te schaffen.

Heb je een Windows computer, dan kun je gebruik maken van Moviemaker. Ook dit is een gratis programma. Je kunt hier echter niet zo heel veel mee. We adviseren je in dat geval een alternatief aan te schaffen waarmee je net iets mooiere video’s kunt maken. We zullen je hier in de cursus over adviseren.

Ik weet niet zeker of de focus in mijn bedrijf helder genoeg is.

Twijfel je of je al een Paraplu of niche hebt? Neem dan gewoon even contact met ons op. Dan overleggen we even.

Heb je andere vragen?

Weet je niet zeker of deze cursus iets voor jou is? Twijfel je en wil je eerst even overleggen? Neem gewoon even contact met ons op (06 1111 7019 of info@selmafoeken.nl) of vul onderstaand formulier in en dan nemen wij contact op met jou.

 

Contactformulier Beter zichtbaar met Video

 • Wij nemen contact met je op om een telefoongesprek in te plannen of om je vraag te beantwoorden
 • Formuleer hier je vraag of vragen. Wij nemen z.s.m. contact met je op om je vraag te beantwoorden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken jouw contactgegevens alleen om contact met je op te nemen. Zie ook onze privacyverklaring.