helderheidgevend schrijven

Helderheidgevend schrijven

Vierdaagse training waarin je leert hoe je sneller en makkelijker inhoudelijk goede artikelen en social media updates schrijft waarin je potentiële klanten zichzelf herkennen.

Herken je dit?

 • Je verkoopt diensten (open inschrijving en/of in-company) waarin jouw klanten iets leren (vaardigheden en/of over zichzelf). Je werkt dus als coach, trainer, facilitator, adviseur, consultant en/of procesbegeleider.
 • Om aan klanten te komen schrijf je artikelen. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwsbrief, je publiceert blogartikelen of je plaatst regelmatig updates op social media.
 • Je zou wel vaker artikelen willen schrijven, maar het kost je zoveel tijd. Dus stel je het regelmatig uit. Of je begint wel, maar maakt het (weer) niet af…
 • Ook vind je het lastig om steeds weer nieuwe onderwerpen te verzinnen. Je denkt regelmatig: ‘Waar moet ik het nu weer over hebben?’.
 • Je vraagt je wel eens af of je artikelen eigenlijk wel goed zijn. Je doet wat je andere ondernemers ook ziet doen. Tips geven. Maar of dat nou echt goed werkt?

 • Je zou graag je eigen stijl ontwikkelen. Een stijl die past bij jou. En die jouw klanten aanspreekt.

Kortom: je wilt graag sneller en makkelijker leren schrijven. En je wilt graag leren hoe je op jouw manier inhoudelijk goede artikelen schrijft waarin jouw klanten zichzelf herkennen en zich aangesproken voelen.

Schrijven vind ik leuk. Dus in het schrijven van een maandelijks blogartikel had ik altijd al plezier.

Ik wilde alleen van alles bereiken in één enkel artikel. Klanten werven; de trainer uithangen met tips en adviezen; de lezer laten kennismaken met wie ik ben, hoe ik werk en waar ik voor sta. Eén enkel artikel werd zo als het schieten met een schot hagel op mijn lezers die zich nooit echt aangesproken voelden.

Sinds ik van Selma heb geleerd hoe ik een Helderheidgevend Blog schrijf, is het schrijven van mijn Blognotes nóg leuker geworden en ook nog eens veel makkelijker.

Bovendien krijg ik nu elke maand enthousiaste mailtjes van diverse lezers. Op Twitter word ik geretweet, krijg ik likes van mensen die ik helemaal niet ken en op LinkedIn krijgen mijn Blognotes steeds vaker een duimpje.

Via mijn Blognotes ben ik nu zichtbaar op een manier die bij mij past en die ook mijn doelgroep aantrekt.

Haneke Janzen
Trainer Communicatieverbetering. Gesprekken die werken: voor jou!

Waarom helderheidgevend schrijven?

Wat veel ondernemers zich niet realiseren, is dat de manier waarop je schrijft ook bepaalt welk type klant je aanspreekt. En je wilt natuurlijk wel de juiste klant aanspreken! Klanten die passen bij jou en jouw manier van werken.

Door de manier waarop je schrijft, laat je namelijk zien hoe jij werkt. En wat klanten van je kunnen verwachten als ze met jou in zee gaan.

Met tips-artikelen trek je een bepaald type klant aan

Je hebt vast eens gehoord dat je tips moet geven. En misschien doe je dat ook. Door het geven van tips laat je in je artikelen zien dat jij precies weet hoe iets moet. Je geeft in je artikelen feitelijk instructie.

Ben jij iemand die zijn klanten precies vertelt wat ze moeten doen, dan passen artikelen met tips heel goed bij jou. Want daarmee spreek je het type klant aan dat iemand zoekt die hem instructie kan geven. Die hem aan de hand neemt. Het type klant dat goed past bij jouw manier van werken.

Maar coaches – en ook veel trainers – werken niet op die manier. En dat maakt het niet alleen lastig om tips-artikelen te schrijven, je trekt er ook nog eens klanten mee aan die niet bij jouw manier van werken passen. Namelijk klanten die instructie van je verwachten.

Met helderheidgevende artikelen trek je een ander type klant aan

Ook in een helderheidgevend artikel laat je zien wat jouw manier van werken is. Maar dat doe je op een andere manier dan wanneer je tips geeft. Waardoor je dus ook een ander type klant aanspreekt.

Je laat met helderheidgevende artikelen zien dat er niet één manier is. Maar dat je met iedere klant (net) even anders werkt. Waardoor de lezer weet dat hij door jou niet aan de hand genomen wordt, maar dat hij ook zelf keuzes zal moeten maken.

Je toont in helderheidgevende artikelen begrip voor het huidige gedrag van je potentiële klant. Waardoor de lezer zich door jou gezien en begrepen voelt. En hij het vertrouwen krijgt dat jij hem snapt.

Je legt in helderheidgevende artikelen iets uit. Hoe iets komt. Wat de oorzaak is. Waardoor de lezer zichzelf en/of zijn gedrag beter gaat begrijpen. En hij meer zelfvertrouwen krijgt.

Je geeft in helderheidgevende artikelen de lezer dus vertrouwen. In zichzelf. En in jou. Precies wat er nodig is om klant van je te worden als je een dienst verkoopt waarin jouw klant ook naar zichzelf en/of zijn eigen gedrag moet kijken.

Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat helderheidgevend schrijven een onderdeel van Intrinsiek Marketing® is.

Marloes Bouwmeester van de Succesvolle Introvert Sinds ik helderheidgevende artikelen schrijf, merk ik dat ik veel meer reacties op mijn artikelen krijg. Mensen geven aan dat ze mijn artikelen inspirerend vinden en sturen ze regelmatig door naar anderen.

Ook merk ik verschil in de kennismakingsgesprekken die ik met potentiële klanten heb. Als mensen contact met me opnemen weten ze dankzij mijn artikelen al precies wat mijn visie en manier van werken is en welke resultaten ze kunnen verwachten. Daardoor hoef ik helemaal geen harde verkoopgesprekken te voeren.

Wat ik fijn vind aan deze manier van schrijven, is dat ik merk dat ik mijn lezers in mijn artikelen al inzicht kan geven. En niet pas als ik met hen ga werken.

Sinds ik helderheidgevend schrijf hoor ik vaak van lezers dat ze zichzelf dankzij mijn artikelen beter zijn gaan begrijpen. En dat ze nu snappen waarom bepaalde situaties voor hen als introvert zoveel spanning oproepen. Daardoor zijn ze gaan inzien dat je ook als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past.

En dat is precies waarom ik mijn bedrijf ooit begonnen ben.

Marloes Bouwmeester
De Succesvolle Introvert

De training Helderheidgevend Schrijven

Wil je leren hoe je in je artikelen helderheid geeft, doe dan mee met de training Helderheidgevend Schrijven. In deze vierdaagse training leer je:

 • Hoe je in je artikelen helderheid geeft. Je leert de basisprincipes van helderheid geven en hoe je dit toepast op een artikel. Ook leer je waarover je allemaal helderheid moet geven zodat potentiële klanten kunnen beslissen of ze tot koop over kunnen gaan. En hoe je erachter komt waarover jouw potentiële klanten nog helderheid nodig hebben, zodat je artikelen kunt schrijven waarin zij zichzelf herkennen.
 • Hoe je sneller en makkelijker kunt schrijven. Je leert een methode waardoor je minder tijd kwijt bent met het schrijven van je artikelen. En waarmee je artikelen ook nog eens beter worden.
 • Hoe je aan onderwerpen voor je artikelen komt. Je leert wat je kunt doen om steeds weer nieuwe onderwerpen te verzinnen. En hoe je voorkomt dat je teveel onderwerpen in één artikel stopt (de valkuil van vrijwel iedere dienstverlener).
 • Welke schrijfstijl bij jou past. Je leert hoe je in je artikelen kunt laten zien wie je bent. En hoe jij werkt. Waardoor potentiële klanten weten wat ze van jou kunnen verwachten en jij de juiste mensen aanspreekt.

 • Waarom mensen specifiek van jou kopen en wat dit betekent voor je manier van schrijven. Je ontdekt wat het ‘haakje’ is waarop mensen op jou aanhaken. En hoe je dit ‘haakje’ in je artikelen kunt laten zien.
  • Door wie wordt deze training gegeven?

   Ik heb al meer dan 10 jaar ervaring met zakelijk bloggen, maar ik ben geen schrijftrainer. Vandaar dat ik Frederike Schoonheim van Bureau Lemma gevraagd heb om deze training samen met mij te ontwikkelen en te geven.

   Frederike Schoonheim – Schrijftrainer

   Frederike Schoonheim _ schrijftrainer “Mijn ervaring is dat veel mensen een moeilijk gevoel hebben bij schrijven. Waardoor ze het schrijven vaak uitstellen. Ik geloof dat het mogelijk is om het moeilijke makkelijk te maken. Met een paar goede inzichten en handvatten, kan iedereen een goede tekst schrijven.

   Maar, hoe goed te schrijven is één aspect, het andere aspect is dat het enorm handig is om te weten wat je moet schrijven om je doel te bereiken. Het inhoudelijke aspect dus. Van Selma heb ik geleerd hoe je helderheid geeft in je artikelen. Waardoor ik het makkelijk schrijven nu dus kan combineren met een inhoud die mijn favoriete klant aanspreekt.

   Tijdens de training Helderheidgevend Schrijven introduceer ik je in de wereld van effectief schrijven. Goed & snel is het doel. En dit zit ‘m niet alleen in het schrijven zelf, maar ook in de aanpak. Ik neem je hierin mee en zorg voor voldoende inzichten om direct in de praktijk aan de slag te kunnen. En natuurlijk leer je van ons hoe je dit op een helderheidgevende manier doet.”

   Selma Foeken – Ondernemerscoach & marketingadviseur

   Marketingadviseur Selma Foeken

   “Mijn klanten houden er niet van om mensen te verleiden om tot koop over te gaan. Ze willen klanten die echt voor hen kiezen. Die intrinsiek gemotiveerd zijn. En dat snap ik helemaal!

   Maar als je niet verleidt, betekent dat ook dat jouw potentiële klanten geen enkele urgentie hebben om van je te kopen. Waardoor het nog veel belangrijker is om in je marketinguitingen (en dus ook in je artikelen) die informatie te geven die zij nodig hebben om tot koop over te gaan.

   Ik heb ontdekt dat tips geven dan vaak niet voldoende is. En dat het voor de meeste dienstverleners essentieel is dat ze hun potentiële klanten helderheid geven.

   In deze training leer ik je graag hoe je dat doet. Waarbij we inzoomen op artikelen, maar je de principes daarna uiteraard ook op andere uitingen kunt toepassen”.

   Praktische informatie

   Alle gegevens op een rij

   Start 24 mei 2018
   Type Training
   Aantal 4 - 6 deelnemers
   Duur 4 dagen
   Locatie Horapark Ede (vlakbij station Ede-Wageningen)
   Prijs 2.250 of 3 x 800 (exclusief 21% BTW)

   Direct aanmelden

   Betaal-informatie

   Via bovenstaande knop kom je in een beveiligde online betaalomgeving en kun je je direct aanmelden. Je kunt hierbij kiezen voor betalen via Ideal of overmaken. Wil je in termijnen betalen? Neem dan even contact met ons op.

    

   Eerst kennismaken?

   Vind je het prettig om eerst kennis met ons te maken voordat je je aanmeldt? Aarzel niet om contact op te nemen, dan plannen we een kennismakingsgesprek. In dit - uiteraard geheel vrijblijvende gesprek - kun je ook alle vragen stellen die je hebt.  

   Maximaal 6 deelnemers

   We werken met een kleine groep (maximaal 6 deelnemers), zodat we iedereen voldoende individuele aandacht kunnen geven. Frederike en ik geloven namelijk dat iedereen zijn eigen schrijfstijl heeft. Bovendien kunnen jouw klanten over iets anders helderheid nodig hebben dan de klanten van de andere deelnemers van de training. Dat betekent dat je niet alleen veel algemene tips van ons krijgt. We gaan ook samen met jou op zoek naar de manier waarop jij artikelen schrijft. Artikelen die bij jou passen en die jouw klanten aanspreken. Vandaar de kleine groep.  

   De trainingsdagen

   • Donderdag 24 mei 2018
   • Vrijdag 25 mei 2018
   • Vrijdag 8 juni 2018
   • Vrijdag 29 juni 2018
   De eerste drie dagen zijn lesdagen. Waarin je ook meteen lekker veel gaat schrijven. De laatste dag is een terugkomdag. Stel dan gerust alle vragen die je nog hebt. Ook krijg je die dag feedback op wat je in de tussenliggende periode hebt geschreven en geven we je nog aanvullende tips.

   Huiswerk

   Je ontkomt er (natuurlijk) niet aan: je zult moeten gaan schrijven. Niet alleen op de trainingsdagen, maar ook tussen de trainingsdagen door. Vergeet daar dus geen tijd voor te reserveren, want je krijgt schrijfopdrachten van ons mee. Houd rekening met 4-8 uur per week.

   Aanvullende trainingsinformatie

   • De locatie is op circa 10 minuten loopafstand van station Ede-Wageningen.
   • Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
   • De cursus gaat door bij 4 deelnemers.
   • Inloop op de trainingsdagen: vanaf 9.00 uur.
   • We werken van 9.30 tot 17.00 uur.
   • Natuurlijk zorgen wij op de trainingsdagen voor de lunch, koffie en thee.

   Wat levert de training je op?

   • Je kunt makkelijker schrijven. Ook fijn voor de offertes die je moet maken. En het schrijven van je websiteteksten. Scheelt je veel tijd.
   • Je stelt het schrijven niet meer iedere keer uit. Omdat je weet hoe je snel schrijft. En aan hoe je aan onderwerpen komt.

   • Je snapt waarom mensen specifiek van jou kopen. En wat je van jezelf moet laten zien, zodat mensen op jou kunnen aanhaken. Niet alleen in je artikelen, maar ook in al je andere marketinguitingen.

   • Je weet hoe je helderheid kunt geven. En kunt dit toepassen op artikelen. En op alle andere marketinguitingen die je wilt gaan doen. Want als je het principe eenmaal snapt, kun je dit overal op toepassen.
   • Marleen de Bruijn over Selma FoekenHelderheidgevende artikelen schrijven voelt voor mij net als het voorbereiden van een training. Om ze goed te kunnen schrijven moet je je echt verdiepen in de inhoud én in degene voor wie je het maakt. Ik vind deze manier van schrijven dan ook echt bij trainers (en coaches) passen.

    Daarbij hebben dit soort artikelen het effect dat je als trainer in je trainingen ook wilt bereiken: mensen gaan zichzelf beter begrijpen. Krijgen het gevoel ‘Ik ben niet gek, het ligt niet aan mij’. Dat werkt relativerend. Je geeft de lezer inzichten en zelfvertrouwen.

    Door op deze manier te schrijven ben ik het leuker gaan vinden. Het voelt niet als marketing, maar als een onderdeel van mijn vak. En ik krijg er ook nog eens veel mooie reacties op van lezers die zich herkennen in wat ik schrijf!
    Marleen de Bruijn
    De Authentieke Trainer – Training & Coaching voor ervaren trainers

    Voor wie is de training geschikt?

    De cursus is niet voor iedere ondernemer geschikt. Het is belangrijk dat je:

    • Een dienst verkoopt waarin je mensen iets leert (vaardigheden en/of over zichzelf). Je werkt bijvoorbeeld als coach, trainer, procesbegeleider en/of adviseur.
    • Een heldere focus hebt met je bedrijf. Je hebt dus een niche gekozen of een Paraplu ontworpen. Je kent je doelgroep en je weet precies wie je ideale klanten zijn.

    • Een eigen aanbod hebt. Waarbij het niet uitmaakt of dat een aanbod met open inschrijvingen is of dat je (deels) in-company werkt.

    Veelgestelde vragen

    Heb je een vraag over deze training? Aarzel niet om ons te bellen/ appen op 06 1111 7019 of stuur een e-mail naar info@selmafoeken.nl. Hieronder vind je alvast de antwoorden op een paar vragen die we vaker horen.

    Ik schrijf nog geen artikelen voor mijn bedrijf, maar wil dat wel gaan doen. Mag ik dan ook meedoen?

    Absoluut.

    Ik vind schrijven niet leuk omdat het zo moeizaam gaat. Heeft het zin om deel te nemen?

    Ja, waarschijnlijk wel. Door een andere aanpak toe te passen, is de kans groot dat het moeizame gevoel minder wordt. Of zelfs verdwijnt.

    Ik zie als een berg tegen het schrijven op, omdat ik altijd twijfel of het wel goed genoeg is. Gaat deze training mij hierbij helpen?

    Dat zou zomaar kunnen. Je kunt je zekerder gaan voelen doordat je na de training weet hoe jij jouw klanten het beste helderheid kunt geven. De zekerheid zit ‘m ook in dat je weet wat jouw schrijfstijl is en hoe je zo snel mogelijk een goede tekst schrijft.

    Ik heb een andere vraag en/of wil graag even overleggen of de training iets voor me is.

    Neem dan gewoon even contact met ons op. We beantwoorden graag de vragen die je hebt.