Ontwerp je eigen Paraplu

Een bedrijf dat past bij wie jij bent en waar je voor staat. Helder kunnen verwoorden wat je doet en wat jouw visie is. Dat is wat een Paraplu voor je doet.

Ben jij ondernemer en herken je dit?

 • Je vindt het lastig om antwoord te geven op de vraag: “Wat doe je precies?”. Je weet namelijk niet goed hoe je jezelf moet noemen. Geen van de woorden – trainer, coach, facilitator, adviseur en/of procesbegeleider – dekt echt goed de lading van wat jij doet.
 • Je weet niet hoe je kunt aangeven waarin jij je onderscheidt van de anderen in jouw vakgebied. Je weet het wel ongeveer, maar het wordt al snel zo’n vaag verhaal.
 • Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. En als je heel eerlijk bent wil je geen opdrachten meer aannemen of met klanten werken die niet helemaal – of helemaal niet – bij je passen.
 • Je verlangt steeds meer naar een eigen aanbod dat past bij wie je bent en waar je voor staat. Een aanbod waarin alles zit waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt.
 • Je wilt graag dat de (verschillende) dingen die je doet en aanbiedt één geheel vormen, zodat ook voor anderen duidelijk is waarvoor ze bij jou moeten zijn.
 • Je wilt serieus met marketing en acquisitie aan de slag, maar kunt niet goed verwoorden wat je te bieden hebt. En voor wie. Dus schuif je die marketing en acquisitie steeds maar weer voor je uit.
 • Je wilt graag je eigen visie kunnen verwoorden, zodat je een goed verhaal hebt voor op je website en je LinkedIn profiel. Of voor als je bij potentiële opdrachtgevers aan tafel zit.

Herken je jezelf in één of meer van bovenstaande omschrijvingen? Dan is het tijd voor focus in je bedrijf. En die focus krijg je door het ontwerpen van een Paraplu.

Het grote misverstand over focus

Veel ondernemers denken dat focus met je bedrijf betekent dat je moet kiezen voor één ding. Dus óf voor coach, óf voor trainer, óf adviseur. Of ze denken dat je moet kiezen voor één doelgroep. Of één type dienst. Grote kans dat jij dit ook denkt.

Ik geloof echter dat je wel degelijk meerdere dingen kunt doen en toch een goedlopend bedrijf kunt hebben. Als er maar een duidelijke rode draad zit in dat wat jij aanbiedt. En dat is precies wat een Paraplu voor je doet.

Het Paraplu-traject van Selma is uniek. Door met Selma te werken kom je als ondernemer echt verder met het neerzetten van je bedrijf.

Alma Suelmann
De Kernpraktijk

Corien Verplanke - EmoticomSelma krijgt het voor elkaar om tot de essentie te komen van wat je werkelijk in de wereld wilt zetten en is vervolgens in staat om dit te vertalen naar een concreet en voor anderen begrijpelijk verhaal.
Corien Verplanke
Emoticom – Naar een beter begrip met lichaamstaal

Wat is een Paraplu?

Kort gezegd vertegenwoordigt je Paraplu jouw visie. Datgene waar het jou in essentie om gaat en wat je anderen wilt meegeven of leren.

Dankzij je Paraplu heb je een concreet verhaal als iemand aan je vraagt waar jij in gelooft. Je Paraplu wordt namelijk een model, methode of stappenplan. Zodat je letterlijk kunt laten zien wat jouw visie is. Bijvoorbeeld op je website of als je bij een opdrachtgever aan tafel zit.

Voorbeelden van Paraplu’s

Ik snap dat je graag voorbeelden van een Paraplu wilt zien. Daarom heb ik een e-book gemaakt waarin ik een aantal Paraplu’s laat zien die ik samen met klanten heb gemaakt.

Hierdoor krijg je een beeld van hoe een Paraplu eruit kan zien. En wat een Paraplu voor jou als ondernemer kan betekenen.

Je kunt het e-book downloaden door op het plaatje te klikken (je hoeft geen e-mailadres achter te laten).

Sonja Morbé over Selma Foeken Selma heeft veel kennis om helderheid te brengen aan jouw bedrijf, wat jouw klanten willen en hoe jij dit in je eigen persoon het beste neer kan zetten. Daarbij kijkt ze kritisch of iets bij je past: want alleen dan breng je het ook echt over.

Sonja Morbé
Wijssein
Jaaropleiding Specialist Hoogbegaafdheid

Marian de Rijk - Kansrijk coaching Zonder Selma was het me nooit gelukt om een heldere focus te krijgen en me zo goed te profileren als ik nu doe. Dus ik kan maar één ding zeggen: wil je je als ondernemer onderscheiden, maak dan met Selma een Paraplu.

Marian de Rijk
Kansrijk Coaching

Investering

De investering voor het 1-op-1 Paraplu-traject is 2.500 (exclusief Btw). Je kunt in termijnen betalen als je dat prettig vindt. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Lauren Salomons over Selma Foeken Ik heb eerlijk gezegd echt een tijd getwijfeld of ik wel zoveel geld moest uitgeven aan iets waarvan ik van tevoren niet kon geloven dat het echt zou werken. Nu heb ik die investering al lang en breed terugverdiend. Mijn bedrijf is sinds ik een Paraplu heb enorm gegroeid.

Lauren van Mulligen
Spelen met Engels – Voor leerkrachten in het basisonderwijs

Dit is wat het Paraplu-traject je kan opleveren

 • Je hebt een heldere focus met je bedrijf, waardoor het voor anderen duidelijk is waarvoor ze bij jou moeten zijn. Of wie ze naar je kunnen doorverwijzen.
 • Er is samenhang tussen alles wat je aanbiedt. Ook als je verschillende doelgroepen hebt. Of als je zowel traint als coacht.
 • Je kunt antwoord geven op de vraag: “Wat doe jij precies?”.
 • Je kunt verwoorden wat jouw visie is. Waarbij je dit ook nog eens letterlijk kunt laten zien, met je eigen model, methode of stappenplan.
 • Je kunt verwoorden wat jou van de anderen in jouw vakgebied onderscheidt.
 • Je hebt een bedrijf dat past bij wie je bent en waar je voor staat. En waarin samenkomt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Waardoor je werk afwisselend blijft.
 • Je hebt nieuwe teksten voor je website geschreven. En je kunt aan marketing doen. Want je weet precies voor wie jouw diensten zijn en op wie jij je met je marketing moet richten.

Het Paraplu-traject is veel meer dan alleen het ontwerpen van je Paraplu. Ik heb nu niet alleen de focus die ik zocht, ik heb nu ook heldere websiteteksten. Selma begeleidt je namelijk ook bij het vertalen van je Paraplu naar je website.

Judith van Zuylen
Coaching Het Zand.

Hoe ziet het 1-op-1 Paraplu-traject er concreet uit?

 • Voorbereidende opdrachten. Ter voorbereiding op onze eerste bijeenkomst krijg je van mij 5 opdrachten.
 • Bijeenkomst 1. Tijdens onze eerste bijeenkomst van een dagdeel bespreken we uitgebreid de opdrachten en gaan we samen op zoek naar de rode draad in dat wat jij met je bedrijf wilt aanbieden. Ook krijg je aan het eind van dit dagdeel een opdracht ter voorbereiding op dagdeel 2.
 • Bijeenkomst 2. Tijdens onze tweede bijeenkomst van een dagdeel maken we de Paraplu. Dat betekent dat we gaan sparren, overleggen en puzzelen. Net zo lang totdat jouw Paraplu staat.
 • Paraplu hand-out. In deze hand-out lees je hoe je de informatie die we tijdens de dagdelen verzameld hebben, vertaalt naar een goed verhaal. Een verhaal voor op je website, LinkedIn-profiel en als mensen aan je vragen “Wat doe je precies?”.
 • Deelname aan online maaksessies (9x). Deze sessies kun je gebruiken voor het uitwerken van je Paraplu en het (her)schrijven van je websiteteksten. Ook kun je me alle vragen stellen die je hebt. De sessies geef ik doorgaans 2 à 3 x per maand en je kunt 9x meedoen. Aan deze sessies doen ook andere klanten mee die in een Paraplu-traject zitten en het is mijn ervaring dat je ook veel aan de vragen van de anderen hebt.
 • Coaching van een uur. Tijdens deze coachingsessie kun je me ook weer alle vragen stellen die je hebt. De meeste klanten gebruiken deze coaching om hun websiteteksten te bespreken. Anderen gebruiken deze sessie om marketingvragen te stellen. Jij bepaalt waar we het over hebben.

Dankzij de online maaksessies heb ik nieuwe teksten voor mijn website en LinkedIn profiel geschreven. Bovendien was het heel fijn om wekelijks mijn vragen aan Selma te kunnen stellen en ook de vragen van de andere deelnemers hebben me enorm geholpen.

Inge van de Pol
bhappy@work

Wanneer kun je beginnen?

Zodra je besluit om een Paraplu te gaan maken, ontvang je uiterlijk een dag later de voorbereidende opdrachten. Je kunt dus meteen zelf aan de slag.

De eerste bijeenkomst plannen we ook meteen samen in, over het algemeen is dat zo’n 3 tot 5 weken later. Deze bijeenkomst duurt een dagdeel en is altijd 1-op-1 met mij.

Je kunt zelf kiezen of je de bijeenkomst op onze eigen locatie (in Ede) wilt laten plaatsvinden, of online. Dat geldt uiteraard ook voor de tweede 1-op-1 bijeenkomst. Ook deze plannen we in overleg in (na afloop van bijeenkomst 1).

Dankzij het paraplu-traject weet ik veel beter waarmee ik mensen kan helpen en wat mijn aantrekkingskracht is. Ik sta steviger in mijn schoenen en merk ook dat mensen nu makkelijker op mij afstappen.
Iris Berger
Werken vanuit je hart

Voor wie is het traject niet geschikt?

Het traject is niet geschikt als je:

 • Weinig tot geen ervaring als coach of trainer hebt.Tijdens het traject brengen we samen in kaart met wie jij graag werkt en wat jouw visie is. Om dit te kunnen doen, heb je ervaring in je vakgebied nodig. Dus heb je net een coach- of trainersopleiding afgerond en ga je nu voor jezelf beginnen? Doe dan eerst ervaring op voor je een Paraplu maakt.
 • Helemaal geen keuzes wilt maken. Tijdens het traject gaan we op zoek naar de rode draad. Dat betekent dat je keuzes moet maken. Dat kan de keuze voor een bepaalde doelgroep zijn, maar vaker nog is dat de keuze voor een bepaald thema waar jij je klanten mee wilt helpen. Wil jij ‘alles voor iedereen’ blijven doen, dan kun je geen Paraplu maken.
 • Als je niks zelf wilt doen. Tijdens het traject moet je ook zelf aan de bak. Uiteraard begeleid ik je hierbij, maar je moet zelf de (voorbereidende) opdrachten maken, je Paraplu uitwerken en de teksten voor je website (her)schrijven.
 • Als je haast hebt. Het traject is niet alleen intensief, maar duurt waarschijnlijk ook langer dan je van tevoren denkt. Een Paraplu heb je niet ‘even’ gemaakt, ook omdat het spannend is om met je bedrijf datgene te gaan doen wat je werkelijk in de wereld wilt zetten.

 • Als je geen of te weinig klanten hebt. Een Paraplu zorgt er niet voor dat je ‘ineens’ wel klanten krijgt. Ook met een Paraplu moet je nog steeds aan marketing doen. Bovendien kan geldstress zo overheersend zijn, dat je daardoor tijdens het traject keuzes maakt vanuit angst en niet vanuit je hart.

Wil je overleggen of het traject iets voor je is?

Overweeg je een Paraplu te gaan maken? Of heb je vragen over het traject? Neem dan gewoon even contact op.

Ik snap namelijk dat je niet zomaar even beslist. Dus laten we daarom eerst kennismaken. Dan leer je mij kennen en kan ik ook aangeven of het Paraplu-traject inderdaad aansluit op jouw vraag. Bovendien kan ik dan ook meteen al jouw vragen beantwoorden.

Uiteraard krijg je na het gesprek de tijd om weloverwogen een beslissing te nemen. Je hoeft dus niet meteen in het gesprek al te beslissen. Ik werk ook nooit met snelle beslisserskortingen. Je krijgt de tijd die jij nodig hebt.

Aarzel ook niet om contact op te nemen als je vragen hebt. Of als je eerst meer wilt weten. Dat kan door te bellen/appen naar +31 6 1111 7019 of een mail te sturen naar info@selmafoeken.nl. Of vul het formulier onderaan de pagina in.

Je kunt eventueel ook direct zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Staan er geen data en/of tijdstippen in waarop je kunt? Neem ook dan gewoon even contact op.

Ilva van Elk over ondernemerscoach Selma Foeken Het traject was prettig, to-the-point en behulpzaam. Selma gaat net zo lang door tot het klopt.
Ilva van Elk – troubleshooter | procesbegeleider | trainer
De Ontwikkelpraktijk

Veelgestelde vragen

Waarschijnlijk heb je zelf al geprobeerd om de focus van je bedrijf scherp te krijgen. Misschien met behulp van de stappen die ik beschrijf in mijn e-book over de Paraplu. Toch is het je niet gelukt. Ook merk je misschien dat je niet goed kunt verwoorden wat je visie is.

De kans bestaat dat je nu denkt dat het nog te vroeg is voor het Paraplu-traject. Het is echter de vraag of dat zo is. Juist het scherp krijgen van waar je goed in bent, met wie je graag werkt, waar je jouw klanten mee kunt helpen en wat je visie is, is een onderdeel van het traject.

Dus twijfel je of je al genoeg helder hebt? Neem gewoon even contact op. Dan kan ik aangeven of je inderdaad al zover bent om een Paraplu te maken of dat er eerst iets anders nodig is.

Absoluut. Ook als je een in-company aanbod hebt en/of wilt gaan ontwikkelen, helpt een Paraplu je om de focus van je bedrijf scherp te krijgen en jouw visie helder te verwoorden.

Een Paraplu staat los van de vormen waarin je je diensten aanbiedt. Het maakt dus niet of je aanbod uit coaching, open inschrijving en/of in-company diensten bestaat.

Sterker nog, het merendeel van mijn klanten werkt (deels) in-company.

Dat ligt eraan. Vrijwel al mijn klanten trainen, coachen, adviseren of begeleiden mensen. Daar ligt dus ook mijn kennis en expertise.

Toch werk ik af en toe ook met ondernemers die iets anders doen met hun bedrijf. Neem dus gerust contact met me op om te bespreken of het Paraplu-traject ook voor jou geschikt is.

Natuurlijk. Neem gewoon contact op. Dan kan ik aangeven of je inderdaad al een Paraplu hebt. Het is natuurlijk zonde om een Paraplu te ontwerpen als je er al eentje hebt.

Misschien ben je al eens bij een businesscoach geweest en heb je een niche gekozen. Of heb je zelf de focus van je bedrijf bepaald. Dan kan het maken van een Paraplu als een stap terug voelen. Dat snap ik.

Toch is het mijn ervaring dat veel ondernemers de focus van hun bedrijf nog steeds niet scherp genoeg hebben om goed aan marketing te kunnen doen. En dat het dan wel degelijk zin kan hebben om een Paraplu te maken.

Ik snap dat je alleen geen zin hebt om weer helemaal opnieuw te beginnen. Dus doen we dat ook niet. We hoeven namelijk niet stil te staan bij datgene wat al wél helder is. De focus in het Paraplu-traject ligt altijd op datgene wat nog niet scherp (genoeg) is.

Blijkt tijdens het kennismakingsgesprek of tijdens het traject zelf dat je al heel veel helder hebt? Dan kunnen we ook besluiten om van het Paraplu-traject een maatwerktraject te maken waarin we én een Paraplu maken én aandacht besteden aan marketing. Weet dus dat dat ook tot de mogelijkheden behoort.

Laten we dan in gesprek gaan. Dan kan ik inschatten welk traject het beste aansluit op jouw vraag.

Goed om te weten: we kunnen beide trajecten ook met elkaar combineren. In een 1-op-1 maatwerktraject van 6 maanden maak ik bijvoorbeeld ook altijd een Paraplu.

Het kennen van je ondernemersprofiel helpt je ook bij het ontwerpen van je Paraplu. Dus als je toch al twijfelt: kom eerst naar de workshop. Dan leer je meteen mij en mijn werkwijze kennen.

Of neem even contact op. Dan bespreken we samen wat voor jou een goede eerste stap is.

Zeker. Sterker nog, ik adviseer jullie in dat geval dit traject samen te doen. We kunnen dan meteen in kaart brengen waar jullie elkaar aanvullen en wat jullie samen uniek maakt.

Alvast goed om te weten: het traject bestaat in dat geval uit 3 bijeenkomsten (i.p.v. 2). We hebben namelijk meer tijd nodig om alle informatie te verzamelen die we nodig hebben voor het maken van een Paraplu.

Dat betekent ook een andere investering, namelijk 3.000 (exclusief btw) voor het hele traject. Willen jullie beide een eigen factuur voor de helft van het bedrag? Dat kan.

Selma is een positieve, doortastende, energieke wervelwind met humor. Ze denkt snel en is een kei om uit de vertroebelende hoeveelheid aan informatie de kern naar boven te krijgen.

Ik zou zeggen: niet twijfelen maar doen, dat Paraplutraject, daar krijg je zeker geen spijt van.

Wendy Kock
Schitteren in je werk

Heb je een vraag?

Laat hieronder je contactgegevens achter en je krijgt binnen twee werkdagen een reactie. Wil je een kennismakingsgesprek inplannen? Ook dan kun je het formulier hieronder invullen.

Je kunt eventueel ook direct zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Staan er geen data en/of tijdstippen in waarop je kunt? Neem ook dan gewoon even contact op. Bijvoorbeeld door het formulier hieronder in te vullen.

 • Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je alvast wat meer over jezelf vertellen? Dat kan hieronder:
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je contactgegevens worden alleen gebruikt om contact met je op te nemen. Zie ook de privacyverklaring.

Wie weet spreek ik je binnenkort!

Handtekening van Selma Foeken